13.10.2021

Spiidii!

Keskusteltiin, ja ehkä jopa vähän naureskeltiin, tuossa männäviikolla erään muusikko ystävän kanssa eri musiikkityylien alalajeille. Niitähän nimittäin varsinkin tässä heavy-touhussa riittää. Jos ei toimittajat näitä tyylilajeja keksi, niin muusikot sitten itse.

Riittää jos jollekin levylle täräytetään vaikka jotain ukranalaista rakoharppua pari raitaa, niin hei nythän on siis kuulkaa kyseessä luonnollisesti joku aivan uusi tyylilaji!!

Asiaansa vihkiytyneet puritanistit ovat näistä luonnollisesti äärimmäisen tarkkoja. Jos jossain olen törmännyt tähän aivan sekopäisen tarkkaan arvioimiseen näissä tyylilajihommissa, niin noiden fiftari-immeisten keskuudessa. Yhden viikonlopun kun jossain jamboreella kuuntelin tätä aivan millintarkkaa nillittämistä, niin funtsin että eihän nämä voi olla edes tosissaan nämä tötteröt. Vaan olivat kyllä, siinä määrin ettei uskaltanu kyllä paljon lähtee spekuloimaan siihen väliin :D

 

 

Yritin sitten vähän mietiskellä ja tutkiskella tuota speedmetallin historiaa ja olennaisia elementtejä. Speed metal -termiä on käytetty historiankirjojen mukaan ensi kertaa vuonna 1981.

Tyylilaji sai nimensä kun perinteiseen new way of british heavy metal –tyyliin bändit lisäsivät yksinkertaisesti tempoa, tuplattua bassorumpua ja metallisempaa kitarasoundia 70-80-luvun taitteessa. Perinteisen heavyn diggarit pitivät tätä ehkä liian hyökkäävänä, agressiivissena ja rajuna.

Selkeästi pinnassa olevat melodiset laulut, virtuoosimainen soitto ja nopeat kitarasoolot ovat erittäin tunnuksenomaista. Näillä spekseillä jos pelataan, niin mieleeni juolahti heti kaksi jo 70-luvun alussa virkattua rallia, nimittäin jo ihan ihan titlensä puolesta Deep Purplen Speed King, ja bassorumpujensa puolesta tietenkin Fireball.

Mutta jos tuota kasarinvaihdetta funtsii, niin kyllä tyylilajinsa vahvoina ensi askeleina pitäisin esim. Judas Priestin Exiter-kappaletta, Motörheadin Overkilliä ja tätä:

 

 

Speed metallista sitten muotoutui juuri näitä hyvin lähellä toisiaan olevia alalajeja kuten neoklassinen metalli, joista selkeästi voisi mainita kitaristit Yngwie Malmsteen, Marty Friedman ja Jason Becker, Vinnie Moore ja Tony Macalpine. 

Oi kuinka tykkäsinkään, ja tykkään edelleenkin, varsinkin Macalpinesta ja Mooresta.

Ajattelin nuorikkona näitten herrojen takia, että josko minustakin sitten kitaristi. No ei ihan tullu… mutta pakko tunkee tähän pari linkkiä kun juolahti heti mieleeni tämä:

 

 

Ja tämä:

 

 

Törkeen hienoja melodioita ja mahtavaa sirmakan nypläämistä. Kun rupesin tässä noita nyt sitten oikein kuuntelemalla kuuntelemaan, niin omaan korvaan ei kyllä yhtään ole ajan hammas pureskellu. Siistiä!

Ja speedistä myös muotoutui muitakin alalajeja, kuten mm. power metal ja progressiivinen metal, ja näitten tyylilajien väli on jo niin hämärä, että erottelu menee ehkens nimenomaan niiden vihkiytyneiden puritanistien hommiksi, ei meitsin.

Jos nyt joitakin selkeitä powermetallibändejä saattaisin kumminkin mainita, niin siihen genreenhän taitaisivt pudota mm. Stratovarius, Sonata Arctica, Dragonforce, At vance, Edguy…

No mut joo, kuten sanottua: raja on häilyvä, ja ovat ihan ikiomia mielipiteitäni ovat nämä. Eli ei kannata puritaanin hypätä parvekkeelta!

 

Siinäpä spiidiä. Ens kerralla ehkä sitten rässiä? Toisaalta, Accept on myös mainittu… no, katellaan ensi viikolla.

 

Have mercy.
- Luigi
 

Muuta blogistamme

Äetsäläinen modulaatiosukka!

26.04.2022

Tässä kohtaa alkaa tuo vappu rysähdellä niskaan, niin katotaas saadaanko tunnelmaa kohotettua hieman erikoisesti jopa musiikin teorian kautta.

Lue lisää

Sooninen temppeli

13.04.2022

Tämä blogi ei otsikostaan huolimatta kerro tiibetiläisten tantramunkkien kulhohoidoista, vaan ihan jostain toisenlaisesta sooniseta, vähän ärhäkämmästä sielun ja mielen hoidosta.

Lue lisää

Links und vinks #4

30.03.2022

Vähän on nyt Luigilla ideat vähissä, niin laitan teille linkkejä ja vinkkejä taas tulemaan sellasista mitä ette nyt ihan välttis tiedä tai ole kuulleet.

Lue lisää

Voihan W.O.W. ja muut sisaret!

17.03.2022

Automankassa soi nostalgisesti Pat Benatar, ja jäin siinä miettimään muita neitokaisia, jotka suhaili 80-luvulla hard rockin ja kuka minkäkin kimpussa.

Lue lisää

1983 Never Forget #2

14.02.2022

Niinkuin edellisessä blogissa mainitsin, en voi olla käymättä läpi myös kevyempää, mutta silti rokkaavaa vuotta 1983.

Lue lisää

1983 Never Forget!

11.02.2022

Ei mahda olla todellistakaan juuri 1983 vuoden aikana ilmestyneet musiikilliset julkaisut. Jopa järjenvastaiselta tuntuva kattaus aivan klassikoiksi muodostuneita albumeita.

Lue lisää

Tahallista peliä! Ruotsalaista vi**uilua!

26.01.2022

Katsastus-elokuvasta lainatulla nerokkaalla, mutta lyhyellä tuskailulla jatkan siitä mihin viimeksi jäin.

Lue lisää

Gotta Get Some Action, Now!

12.01.2022

2000-luvun vaihteessa ilmaantui tämmönen termi, ehkä tunnetummin Scandinavian Action Rock. Muutamat ruotsalaiset bändit tartuttivat kyllä tyylinsä suotuisasti muutamiin naapureihinkin.

Lue lisää

Merry X-Mosh!

08.12.2021

Hou Hou! Luigi-setä toivottaa oikein napakkaa joulua ja parempaa uutta vuotta kaikille obligatorisesti!

Lue lisää

AOR – aikuisten oikeeta rokkia!

01.12.2021

Kyllä kuuluu tämä musiikkityyli vahvasti ainakin Luigi-sedän kasariuteen, ja selkeästi ansaitsee aivan ikioman sijansa.

Lue lisää

Links and vinks #3

23.11.2021

Juolahti tässä taasen mieleeni muutama kasarille haiskahtava yhtye ja musiikkinumero, eli laitetaas taas tämmönen linkit&vinkit -blogi taas tähän väliin.

Lue lisää

Lyödään lisää, ja kovemmin!

17.11.2021

Luigin rumpali-spesiaali osa 2.

Lue lisää

Rumpuja lyödään, niitä ei painella!

10.11.2021

Rumpalistit ovat jääneet kyllä nyt turhan vähälle huomiolle. Puretaas nyt vähän Luigi-sedän tuskaa näiltä osin.

Lue lisää

Uudo on numero yksi!

02.11.2021

Tilanne oli Luigi-sedän nuoruudessa kumminkin se, että Udo ja Accept oli bändeistä jossain vaiheessa ylivoimaisesti numero yksi.

Lue lisää

Urbaania tuhomusiikkia!

27.10.2021

Thrash on engelskaa ja tarkoittaa `piestä` tai `hakata` (kepillä, ruoskalla yms.) Ei siis “roskametallia”.

Lue lisää

Vieläkin mie siusta tykkään

20.10.2021

Luigistakaan ei ole tuossa vaiheessa vielä ollut edes ajatusta olemassa, kun viiksiniekka Rudolf Schenker jo polki pumppua pystyyn!

Lue lisää

Luigin linkit no:2

05.10.2021

Tää on nyt jatkoa edelliselle blogille ihan siitä syystä, että unohtu muutama hyvä linkkivinkki.

Lue lisää

Maybe famous, but never heard (?)

29.09.2021

Tällä kertaa tulee tällänen "Luigi-sedän linkkivinkit” -tyylinen ratkaisu. Pudottelen tähän kaikenlaisia linkkejä bändeihin, joita ette ehkä välttämättä ole kuulleet.

Lue lisää

Termosta pulloon, vuorenpeikot!

22.09.2021

Pari sanaa Senjutsusta (vielä sittenkin) ja sitten asiaan: Peer Günt! Jipii jipii!

Lue lisää

Tohtorismies, samurai ja pedon lukemat

14.09.2021

Uuden Iron Maidenin levyn kannessa Eddie touhuaa samuraina, mutta tiesitkö että samuraihommista ammennettiin jo Piece Of Mind-levyllä?

Lue lisää

Kuka kiekuu "Burnissa"?

08.09.2021

Tänään käytämme Glenn Hughesia irrallisena ja kömpelönä kirjallisena siirtymätekniikkana ja viittauksena siihen mitä aiotaan käsitellä tällä kertaa.

Lue lisää

Black Star Riders

01.09.2021

Edellisen blogin Sykestelyn johdosta tötöilin yhtenä iltana aasinsillalla ja törmäsin kuulokkeet päässä Scott Gorhamiin.

Lue lisää

Sykes!

24.08.2021

John Sykes, nimittäin. En lähtis aliarvioimaan.

Lue lisää

Texasin kuninkaallinen harmoniajoukkue

17.08.2021

Pysytellään vielä tämän kerran Texasissa, kun sinne kerran edellisessäkin blogissa eksyttiin. King's X – maybe famous, but never heard?

Lue lisää

Texasin teuvohakkarainen

11.08.2021

Varmaan on nämä kaks agenttia jotain kaukaista sukua keskenään.

Lue lisää

Pölyisiä kukkuloita, Dusty Hill!

04.08.2021

Tämä blogi on luonnollisesti omistettu viime viikolla pois nukkuneelle kaikkien tuntemalle pitkäpartaiselle bassohahmolle.

Lue lisää

Lighting strikes!

28.07.2021

Onneksi eräs lukijani (näitä tosiaan lukee joku!) osasi kysäistä "sen jonkun japanilaisen bändin" perään, niin sieltähän se muistilokeroista kaivelemalla löytyi: Loudness!

Lue lisää

Pieni on joskus metallinkin maailma

21.07.2021

Jos tuntuu pieniltä kuviot täällä härmässä, niin ei ne isot ole tuollakaan Kaliforniassa. Anyways, hyvää syntymäpäivää Martinin Jimille!

Lue lisää

Coverin kaverit, ja alkuperäisten liputtajat!

16.06.2021

“Pitikö tuotakin mennä sorkkimaan”, “alkuperäinen on niin paljon parempi”, “olisivat nyt antaneet olla”, “mutta tämähän on parempi kuin alkuperäinen!”... jne. Loputon keskustelun ja kiistan aihe, ja jossain määrin ihan viihdyttävääkin ajanvietettä ja -kuluketta!

Lue lisää

Voi Mikkeli, en paremmin sano!

16.06.2021

Heti kun silmänsä saa auki, niin aivan samalla sekunnilla pyörähtää myös aivo-jukebox käyntiin. Se kun saattaa se soittolistaton beelsebubin aamuradio rajuimillaan olla jostain Ritva Oksasesta Arja Saijonmaan ruotsinkieliseen tuotantoon.

Lue lisää

Muodoltaan taivuteltua sateenkaarta!

15.06.2021

Jäi tuosta ensimmäisestä blogista mielenpäälle pyörimään tollaset vähän rapsakammat autoilubiisit, niin sitäpähän myöten tuolta alitajunnasta paukahti tämmöinen Rainbow:n kipale albumilta Bent Out Of Shape.

Lue lisää

Pyhä sukeltaja sentään!

28.03.2021

Musiikki-antropologi Luigi Benzini perkaa Kasarikeskiviikko-blogissa läpi nuoruutensa hevimpiä musiikkielämyksiä ja jakelee anekdootteja permanenttipäisistä sankareista sukkahousuissa. Uusi blogi julkaistaan joka keskiviikkona osoitteena www.muuntaja666.fi.

Lue lisää