14.09.2021

Tohtorismies, samurai ja pedon lukemat

"Hevijätti" on yksi sana, jota Iron Maidenista on syyskuun alussa tapahtuneen levyjulkaisun yhteydessä käytetty.

Ei pysty kiistämään Luigi kammiossaan. Ei tiennyt mitä teki saranasormi Steve Harris, kun pumpun vuonna 1975 perusti. Jättihän siitä tuli. Tsiigatkaa vaikka lukuja:

- Perustettu 1975
- Eka levy 1981
- 18 studiolevyä
- 12 livelevyä
- 4 EP-levyä
- 7 kokoelma-albumia

Helvetinmoinen taival, johon on liittynyt riittävästi dramaattisia käänteitä.

 

 

Laulajan kanssa varsinkin, ja pääasiassa.

Kaikkihan nämä tietää: ensimmäinen laulaja, Paul Day eli nimensä mukaisesti Maidenissa päiväperhon lailla: lyhyesti. Mies osasi laulaa, mutta ei vakuuttanut lavaolemisellaan muita ukkoja sen vertaa, että olisi saanut pyöriä porukoissa '76 syksyä kauemmin. Kenkää tuli siis heti kohta ekojen keikkojen jälkeen.

Tilalle Dennis Wilcock. Tämä karisalmelainen alkoi vinoilla tuossa vaiheessa jo mukana olleele Dave Murraylle tämän tyttöystävästä, ja kina johti lopulta siihen että Harrisin piti päättää, kummalle polkaistaan kengänkuva hanuriin. Tuli moka: kenkää sai Murray.

Wilcock jatkoi kuitenkin kukkoiluaan, ja pian oli vaihtunut koko muu kokoonpano kerran tai parikin. Lopulta Harris oli Wilcokin kanssa kahdestaan 1977. Lopulta Wilcock otti itsekin hatkat, ja Harris alkoi bändin kasaamisen uudestaan.

Ensin palasi Murray. Sitten lauluun löytyi Pau Di'Anno. Kakkoskitarassa vieraili vielä muutamakin nimi, mutta esikoislevy Iron Maiden polkaistiin narulle vuonna 1980.

Lokakuussa toiseen kitaraan löytyi Adrian Smith, ja pohjat "klassiselle" Maiden-kokoonpanolle olivat kasassa.

1981 tuli Killers, joka oli listoilla härmässäkin.
 


Saman vuoden lopulla Di'Anno sai kenkää, kun tykkäsi tajunnanlaajennuksesta vähän liikaa, eikä aina tainnut tietää onko nyrkkeilijä vai laulaja. Tai jotain sellaista.

Tilalle napsahti tämä viivottimella otsatukkansa tuohon aikaan leikannut Bruce Dickinson. 1982 julkaistiin The Number Of The Beast. Ja siitähän se sitten lähti.

 

 

1983 kokoonpano tuli täyteen mittaansa, kun kannujen taakse istui Nicko McBrain ja narulle alettiin paahtaa Piece Of Mind -albumia. Tässä vähän harvemmin kuultu kipale kyseiseltä lätyltä: Sun And Steel. Tällään sen tähän siksi, että tämä ralli on saanut innoituksensa samuraihommista, tarkemmin sanoen japanilaiseen samurai ja miekkapyhimys Miymoto Musashiin. (Tästäpä oiva aasinsilta uuteen levyn, jonka kannessa Eddie on saanut ylleen samurai-asun.)

 

 

Dickinson kokeili jossain kohtaa 90-lukua vähän soolouraakin, mutta onneksi näki taas valon ja liittyi takaisin pumppuun 1999. Välissä äänivarojaan kävi kokeilemassa Blaze Bailey -niminen hahmo, mutta hänestä lisää joskus toiste.

Dickinsonilla oli omat koukeronsa muun muassa syövän kanssa, mutta nyttemmin mies näyttää taas olevan tilanteen päällä. Kuriositeettina mainittakoon, että loppuvuodesta 2019 mies kävi pokkaamassa kunniatohtorin hatun ja miekan Helsingin yliopistolta.  

Ikonisia biisejä tällä porukalla on enemmän kuin laki sallii. Run To The Hills lie yksi niistä kaikkien tuntemista ralleista. Löytyy albumilta The Number Of The Beast, joka on ainakin meikäläisen Iron Maiden Top-3:ssa heittämällä.

 

 

Loput ovat tietysti Piece Of mind ja Powerslave.

Toki, jäkäläksi tässä itsensä tuntee, kun mieltää esimerkiksi Fear Of The Darkin "uudemmaksi" meideniksi. Lätyn, joka on julkaistu kuiteski jo vuonna 1992 eli sata joulua sitten. Mutta sepä onki ysärin puolta jo, hähhää, ja tää on kasariblogi!

Anyways, nyt paukahti ulos uusi levy: Senjutsu. Se on orkesterin miljoonas, ja siltä ensijulkaisuna tuupattiin julki sinkku nimeltä Writing On The Wall.

Kuulostaa ihan Iron Maidenilta. Huraa! Niin kuin pitääkin. Tätähän me tältä porukalta odotamme: toisin kuin monet muut kasarimetallia taivutelleet kokoonpanot, Iron Maiden on toimittanut aina Iron Maidenia, eikä ole lähtenyt messiin mihinkään "taiteellisen uudistumisen" tuubaan, johon moni metallica on sortunut ja itsensä melkein umpisolmuun taitellut.
 

 

Ainut enemmälti uudistunut juttu on Eddie, Iron Maidenin maskottizombie vai mikä lie monsteri. Hän on piipahdellut muinaisessa Egyptissä ja avaruudessa, ja on nyt uusimmalla platalla päässyt muinaiseen Japaniaan ja saanut ylleen samurain releet.

Ensi kerralla sitten taas jotain ihan muuta!

Have Mercy,
Luigi.

Muuta blogistamme

Äetsäläinen modulaatiosukka!

26.04.2022

Tässä kohtaa alkaa tuo vappu rysähdellä niskaan, niin katotaas saadaanko tunnelmaa kohotettua hieman erikoisesti jopa musiikin teorian kautta.

Lue lisää

Sooninen temppeli

13.04.2022

Tämä blogi ei otsikostaan huolimatta kerro tiibetiläisten tantramunkkien kulhohoidoista, vaan ihan jostain toisenlaisesta sooniseta, vähän ärhäkämmästä sielun ja mielen hoidosta.

Lue lisää

Links und vinks #4

30.03.2022

Vähän on nyt Luigilla ideat vähissä, niin laitan teille linkkejä ja vinkkejä taas tulemaan sellasista mitä ette nyt ihan välttis tiedä tai ole kuulleet.

Lue lisää

Voihan W.O.W. ja muut sisaret!

17.03.2022

Automankassa soi nostalgisesti Pat Benatar, ja jäin siinä miettimään muita neitokaisia, jotka suhaili 80-luvulla hard rockin ja kuka minkäkin kimpussa.

Lue lisää

1983 Never Forget #2

14.02.2022

Niinkuin edellisessä blogissa mainitsin, en voi olla käymättä läpi myös kevyempää, mutta silti rokkaavaa vuotta 1983.

Lue lisää

1983 Never Forget!

11.02.2022

Ei mahda olla todellistakaan juuri 1983 vuoden aikana ilmestyneet musiikilliset julkaisut. Jopa järjenvastaiselta tuntuva kattaus aivan klassikoiksi muodostuneita albumeita.

Lue lisää

Tahallista peliä! Ruotsalaista vi**uilua!

26.01.2022

Katsastus-elokuvasta lainatulla nerokkaalla, mutta lyhyellä tuskailulla jatkan siitä mihin viimeksi jäin.

Lue lisää

Gotta Get Some Action, Now!

12.01.2022

2000-luvun vaihteessa ilmaantui tämmönen termi, ehkä tunnetummin Scandinavian Action Rock. Muutamat ruotsalaiset bändit tartuttivat kyllä tyylinsä suotuisasti muutamiin naapureihinkin.

Lue lisää

Merry X-Mosh!

08.12.2021

Hou Hou! Luigi-setä toivottaa oikein napakkaa joulua ja parempaa uutta vuotta kaikille obligatorisesti!

Lue lisää

AOR – aikuisten oikeeta rokkia!

01.12.2021

Kyllä kuuluu tämä musiikkityyli vahvasti ainakin Luigi-sedän kasariuteen, ja selkeästi ansaitsee aivan ikioman sijansa.

Lue lisää

Links and vinks #3

23.11.2021

Juolahti tässä taasen mieleeni muutama kasarille haiskahtava yhtye ja musiikkinumero, eli laitetaas taas tämmönen linkit&vinkit -blogi taas tähän väliin.

Lue lisää

Lyödään lisää, ja kovemmin!

17.11.2021

Luigin rumpali-spesiaali osa 2.

Lue lisää

Rumpuja lyödään, niitä ei painella!

10.11.2021

Rumpalistit ovat jääneet kyllä nyt turhan vähälle huomiolle. Puretaas nyt vähän Luigi-sedän tuskaa näiltä osin.

Lue lisää

Uudo on numero yksi!

02.11.2021

Tilanne oli Luigi-sedän nuoruudessa kumminkin se, että Udo ja Accept oli bändeistä jossain vaiheessa ylivoimaisesti numero yksi.

Lue lisää

Urbaania tuhomusiikkia!

27.10.2021

Thrash on engelskaa ja tarkoittaa `piestä` tai `hakata` (kepillä, ruoskalla yms.) Ei siis “roskametallia”.

Lue lisää

Vieläkin mie siusta tykkään

20.10.2021

Luigistakaan ei ole tuossa vaiheessa vielä ollut edes ajatusta olemassa, kun viiksiniekka Rudolf Schenker jo polki pumppua pystyyn!

Lue lisää

Spiidii!

13.10.2021

Jos ei toimittajat näitä tyylilajeja keksi, niin muusikot sitten itse.

Lue lisää

Luigin linkit no:2

05.10.2021

Tää on nyt jatkoa edelliselle blogille ihan siitä syystä, että unohtu muutama hyvä linkkivinkki.

Lue lisää

Maybe famous, but never heard (?)

29.09.2021

Tällä kertaa tulee tällänen "Luigi-sedän linkkivinkit” -tyylinen ratkaisu. Pudottelen tähän kaikenlaisia linkkejä bändeihin, joita ette ehkä välttämättä ole kuulleet.

Lue lisää

Termosta pulloon, vuorenpeikot!

22.09.2021

Pari sanaa Senjutsusta (vielä sittenkin) ja sitten asiaan: Peer Günt! Jipii jipii!

Lue lisää

Kuka kiekuu "Burnissa"?

08.09.2021

Tänään käytämme Glenn Hughesia irrallisena ja kömpelönä kirjallisena siirtymätekniikkana ja viittauksena siihen mitä aiotaan käsitellä tällä kertaa.

Lue lisää

Black Star Riders

01.09.2021

Edellisen blogin Sykestelyn johdosta tötöilin yhtenä iltana aasinsillalla ja törmäsin kuulokkeet päässä Scott Gorhamiin.

Lue lisää

Sykes!

24.08.2021

John Sykes, nimittäin. En lähtis aliarvioimaan.

Lue lisää

Texasin kuninkaallinen harmoniajoukkue

17.08.2021

Pysytellään vielä tämän kerran Texasissa, kun sinne kerran edellisessäkin blogissa eksyttiin. King's X – maybe famous, but never heard?

Lue lisää

Texasin teuvohakkarainen

11.08.2021

Varmaan on nämä kaks agenttia jotain kaukaista sukua keskenään.

Lue lisää

Pölyisiä kukkuloita, Dusty Hill!

04.08.2021

Tämä blogi on luonnollisesti omistettu viime viikolla pois nukkuneelle kaikkien tuntemalle pitkäpartaiselle bassohahmolle.

Lue lisää

Lighting strikes!

28.07.2021

Onneksi eräs lukijani (näitä tosiaan lukee joku!) osasi kysäistä "sen jonkun japanilaisen bändin" perään, niin sieltähän se muistilokeroista kaivelemalla löytyi: Loudness!

Lue lisää

Pieni on joskus metallinkin maailma

21.07.2021

Jos tuntuu pieniltä kuviot täällä härmässä, niin ei ne isot ole tuollakaan Kaliforniassa. Anyways, hyvää syntymäpäivää Martinin Jimille!

Lue lisää

Coverin kaverit, ja alkuperäisten liputtajat!

16.06.2021

“Pitikö tuotakin mennä sorkkimaan”, “alkuperäinen on niin paljon parempi”, “olisivat nyt antaneet olla”, “mutta tämähän on parempi kuin alkuperäinen!”... jne. Loputon keskustelun ja kiistan aihe, ja jossain määrin ihan viihdyttävääkin ajanvietettä ja -kuluketta!

Lue lisää

Voi Mikkeli, en paremmin sano!

16.06.2021

Heti kun silmänsä saa auki, niin aivan samalla sekunnilla pyörähtää myös aivo-jukebox käyntiin. Se kun saattaa se soittolistaton beelsebubin aamuradio rajuimillaan olla jostain Ritva Oksasesta Arja Saijonmaan ruotsinkieliseen tuotantoon.

Lue lisää

Muodoltaan taivuteltua sateenkaarta!

15.06.2021

Jäi tuosta ensimmäisestä blogista mielenpäälle pyörimään tollaset vähän rapsakammat autoilubiisit, niin sitäpähän myöten tuolta alitajunnasta paukahti tämmöinen Rainbow:n kipale albumilta Bent Out Of Shape.

Lue lisää

Pyhä sukeltaja sentään!

28.03.2021

Musiikki-antropologi Luigi Benzini perkaa Kasarikeskiviikko-blogissa läpi nuoruutensa hevimpiä musiikkielämyksiä ja jakelee anekdootteja permanenttipäisistä sankareista sukkahousuissa. Uusi blogi julkaistaan joka keskiviikkona osoitteena www.muuntaja666.fi.

Lue lisää