01.12.2021

AOR – aikuisten oikeeta rokkia!

Kyllä kuuluu tämä musiikkityyli vahvasti ainakin Luigi-sedän kasariuteen, ja ansaitsee siksi selkeesti aivan ikioman sijansa rock-kentällä. Tongitaas vähän tätäkin hommaa.

AOR eli alunperin "Album Oriented Rock" on tullut 70-luvun amerikkalaisilta radioasemilta, jotka keskittyivät enemmänkin albumien kappaleiden merkitykseen, kuin pelkästään singlekeskeiseen ajatteluun.

Musiikkityylinä AOR kyllä toki tunnetaan paremmin “adult oriented rockina”, eli härmäksi aikuis-, soft- eli areenarokkina. Sehän on monelle yhtä kuin "puleeratut soundit, valmiiksi pureskeltua, liian puhtoista ja herkkää aikuisille suunnattua siirappia".

Olkoon monen mielipide vaikka sitten tämä, mutta onhan siellä aivan tajuttoman kovia biisejä koko genre kumminkin pullollaan. (Mistä tulikin vielä yksi nykyään usein käytetty termi "classic rock" mieleen).

Tyyliinhän luonnollisesti kuuluu huomattavasti siistitympi soundi kuin hard-rockiin ja heavyyn. Helposti omaksuttavat melodiat ja sointukulut, isot kertosäkeet, isot stadionsoundit ja hemmetin kovaa soitinten hallintaa ja laulantaa, korkeelta ja kovaa. Ja toisaalta kyllä sitä juustoisen yliromantisoitua pehmeyttäkin.
Tämän tyylin vahvimpana aikana pidetään 1975–90 luvun alkua. 

Bostonin debyyttialbumia "Boston" pidetään tämän AOR:n alkujuurena ja kulmakivenä. On muuten maailman toiseksi myydyin debyyttialbumi. (Appetite For Destruction on ykkönen).

Jokainenhan tietää Bostonin More Than A Feelingin, niin linkkaanpa tähän albumin kakkosraidan, jotta päästään alkuun:

 

 

Ja ketäs meitä muita siinä olikaan – olihan meitä! Journey tietysti, sit joku Fletwood Mac siellä ensimmäisinä suhailemassa. REO Speedwagon, Foreigner ja Styx tietenkin, joka ansaitsee linkin. 117 675 653 kertaa on tällä hetkellä näköjään Spotifyssa kuunneltu. Onks se paljon vai vähän? 

 

Ja sitten se Toto, tietenkin.

Itse olen ekoja kertoja kuullut tämän Album Oriented Rock -termin liittyvän juuri tähän orkesteriin. Kas kun nämä herrathan soittivat jo aivan nuorisojaostolaisina tyylin kaikkien listaykkösartistien taustalla.

Näissä sessioissa pähkäilivät sitten, että josko oma bändi laittettas pydikseen näin studiomuusikoiden kesken. Funtsivat, että tehdään albumillinen pelkkiä listaykkösiä, eikä liipasta yhtään täytebiisiä levylle.

Tätä termi Album Oriented Rock on heidän mielestään.

Ja onhan se kova yhtye. Muutaman kerran kokoonpanon livenä nähneenä sanon, että ei moista soittotaitoa ja soundia ole vastaan vielä tullut. Erittäin vahvana lukusuosituksena Luigi-sedältä Steve Lukatherin elämäkerta. Se on aivan pimeä tämän kaverin CV!

Totolta tähän tietenkin yksi linkki, mutta vähän uudempaa tuotantoa:

 

 

Yksi kovimpia aor-levyjähän oli  nuoruudessa tietenkin Top Gun elokuvan soundtrack. Nyt kun on tuloillaan se uusi Top Gun -elokuva, niin hauska on nähdä onkohan sen soundtrack noin monumentaalinen kun tuo ensimmäinen. Tuskinpa. Todennäköisesti R&B:tä ja räpäytystä pullollaan.

Tuohon ekaan soundtrackiin liittyy muuten aika hauska mutta surkuhupaisa fakta. Judas Priestiä pyydettiin osallistumaan kyseiseen albumiin yhdellä kappaleella. Turbo-albumi oli Priestiltä tuloillaan, ja elokuvan tuottajat olivat bonganneet sieltä yhden viisun, mikä olisi mainosti sopinut soundtrackille. Priestin vastaus oli ollut, että todennäköisesti floppaa tämä elokuva, eikä siten tee hyvää meidän uralle, kun tällä levyllä yritämme päästä isommin amerikan markkinoille.

Sillä lailla :D

Siinä on taas joku manageri istunu niin pelisilmän päällä, että ei mitään tolkkua! Vois olla aivan eritavalla iso tänäkin päivän tuo Priest kun olisivat vaan osallistuneet talkoisiin. Satulan haistelijat :D 

Olisihan tämä nyt erittäin hyvin sopinut tämä biisi siihen rainaan. Helposti vois ajella Hornetilla täysillä, tämän rallin soidessa yhtä täysillä…

Ja hei, täältähän löytykin näköjään tämmönen, ei mätsää, niinkö? :D

 

 

Erittäin hauskaa seurattavaa oli myös tämäpähän yksi parivaljakko, kun The Eagles hajosi. Kilpailivat ja piruilivat toisilleen listaykkösillä.

Don Henley julkaisi tämän! Minkä itseasiassa on säveltänyt Tom Petty and the Heartbreakesrin Mike Campbell (hauska sukinimi, leirikello).

No mut kumminkin, tämän julkaisi, hirmu tuntemattomaksi kaikilta jäänyt iskelmä…

 

 

...johon Glenn Frey vastasi , että minultapa kysyivät biisiä Miami Viceen, imaseppa tuosta :D

 

 

Tämmönen skidi referointi AOR.stä tähän joulun odotukseen!

Olkaa kiltisti, sillä Zorro voi tulla ikkunan taa..

Hace Mercy!
-Luigi

Muuta blogistamme

Äetsäläinen modulaatiosukka!

26.04.2022

Tässä kohtaa alkaa tuo vappu rysähdellä niskaan, niin katotaas saadaanko tunnelmaa kohotettua hieman erikoisesti jopa musiikin teorian kautta.

Lue lisää

Sooninen temppeli

13.04.2022

Tämä blogi ei otsikostaan huolimatta kerro tiibetiläisten tantramunkkien kulhohoidoista, vaan ihan jostain toisenlaisesta sooniseta, vähän ärhäkämmästä sielun ja mielen hoidosta.

Lue lisää

Links und vinks #4

30.03.2022

Vähän on nyt Luigilla ideat vähissä, niin laitan teille linkkejä ja vinkkejä taas tulemaan sellasista mitä ette nyt ihan välttis tiedä tai ole kuulleet.

Lue lisää

Voihan W.O.W. ja muut sisaret!

17.03.2022

Automankassa soi nostalgisesti Pat Benatar, ja jäin siinä miettimään muita neitokaisia, jotka suhaili 80-luvulla hard rockin ja kuka minkäkin kimpussa.

Lue lisää

1983 Never Forget #2

14.02.2022

Niinkuin edellisessä blogissa mainitsin, en voi olla käymättä läpi myös kevyempää, mutta silti rokkaavaa vuotta 1983.

Lue lisää

1983 Never Forget!

11.02.2022

Ei mahda olla todellistakaan juuri 1983 vuoden aikana ilmestyneet musiikilliset julkaisut. Jopa järjenvastaiselta tuntuva kattaus aivan klassikoiksi muodostuneita albumeita.

Lue lisää

Tahallista peliä! Ruotsalaista vi**uilua!

26.01.2022

Katsastus-elokuvasta lainatulla nerokkaalla, mutta lyhyellä tuskailulla jatkan siitä mihin viimeksi jäin.

Lue lisää

Gotta Get Some Action, Now!

12.01.2022

2000-luvun vaihteessa ilmaantui tämmönen termi, ehkä tunnetummin Scandinavian Action Rock. Muutamat ruotsalaiset bändit tartuttivat kyllä tyylinsä suotuisasti muutamiin naapureihinkin.

Lue lisää

Merry X-Mosh!

08.12.2021

Hou Hou! Luigi-setä toivottaa oikein napakkaa joulua ja parempaa uutta vuotta kaikille obligatorisesti!

Lue lisää

Links and vinks #3

23.11.2021

Juolahti tässä taasen mieleeni muutama kasarille haiskahtava yhtye ja musiikkinumero, eli laitetaas taas tämmönen linkit&vinkit -blogi taas tähän väliin.

Lue lisää

Lyödään lisää, ja kovemmin!

17.11.2021

Luigin rumpali-spesiaali osa 2.

Lue lisää

Rumpuja lyödään, niitä ei painella!

10.11.2021

Rumpalistit ovat jääneet kyllä nyt turhan vähälle huomiolle. Puretaas nyt vähän Luigi-sedän tuskaa näiltä osin.

Lue lisää

Uudo on numero yksi!

02.11.2021

Tilanne oli Luigi-sedän nuoruudessa kumminkin se, että Udo ja Accept oli bändeistä jossain vaiheessa ylivoimaisesti numero yksi.

Lue lisää

Urbaania tuhomusiikkia!

27.10.2021

Thrash on engelskaa ja tarkoittaa `piestä` tai `hakata` (kepillä, ruoskalla yms.) Ei siis “roskametallia”.

Lue lisää

Vieläkin mie siusta tykkään

20.10.2021

Luigistakaan ei ole tuossa vaiheessa vielä ollut edes ajatusta olemassa, kun viiksiniekka Rudolf Schenker jo polki pumppua pystyyn!

Lue lisää

Spiidii!

13.10.2021

Jos ei toimittajat näitä tyylilajeja keksi, niin muusikot sitten itse.

Lue lisää

Luigin linkit no:2

05.10.2021

Tää on nyt jatkoa edelliselle blogille ihan siitä syystä, että unohtu muutama hyvä linkkivinkki.

Lue lisää

Maybe famous, but never heard (?)

29.09.2021

Tällä kertaa tulee tällänen "Luigi-sedän linkkivinkit” -tyylinen ratkaisu. Pudottelen tähän kaikenlaisia linkkejä bändeihin, joita ette ehkä välttämättä ole kuulleet.

Lue lisää

Termosta pulloon, vuorenpeikot!

22.09.2021

Pari sanaa Senjutsusta (vielä sittenkin) ja sitten asiaan: Peer Günt! Jipii jipii!

Lue lisää

Tohtorismies, samurai ja pedon lukemat

14.09.2021

Uuden Iron Maidenin levyn kannessa Eddie touhuaa samuraina, mutta tiesitkö että samuraihommista ammennettiin jo Piece Of Mind-levyllä?

Lue lisää

Kuka kiekuu "Burnissa"?

08.09.2021

Tänään käytämme Glenn Hughesia irrallisena ja kömpelönä kirjallisena siirtymätekniikkana ja viittauksena siihen mitä aiotaan käsitellä tällä kertaa.

Lue lisää

Black Star Riders

01.09.2021

Edellisen blogin Sykestelyn johdosta tötöilin yhtenä iltana aasinsillalla ja törmäsin kuulokkeet päässä Scott Gorhamiin.

Lue lisää

Sykes!

24.08.2021

John Sykes, nimittäin. En lähtis aliarvioimaan.

Lue lisää

Texasin kuninkaallinen harmoniajoukkue

17.08.2021

Pysytellään vielä tämän kerran Texasissa, kun sinne kerran edellisessäkin blogissa eksyttiin. King's X – maybe famous, but never heard?

Lue lisää

Texasin teuvohakkarainen

11.08.2021

Varmaan on nämä kaks agenttia jotain kaukaista sukua keskenään.

Lue lisää

Pölyisiä kukkuloita, Dusty Hill!

04.08.2021

Tämä blogi on luonnollisesti omistettu viime viikolla pois nukkuneelle kaikkien tuntemalle pitkäpartaiselle bassohahmolle.

Lue lisää

Lighting strikes!

28.07.2021

Onneksi eräs lukijani (näitä tosiaan lukee joku!) osasi kysäistä "sen jonkun japanilaisen bändin" perään, niin sieltähän se muistilokeroista kaivelemalla löytyi: Loudness!

Lue lisää

Pieni on joskus metallinkin maailma

21.07.2021

Jos tuntuu pieniltä kuviot täällä härmässä, niin ei ne isot ole tuollakaan Kaliforniassa. Anyways, hyvää syntymäpäivää Martinin Jimille!

Lue lisää

Coverin kaverit, ja alkuperäisten liputtajat!

16.06.2021

“Pitikö tuotakin mennä sorkkimaan”, “alkuperäinen on niin paljon parempi”, “olisivat nyt antaneet olla”, “mutta tämähän on parempi kuin alkuperäinen!”... jne. Loputon keskustelun ja kiistan aihe, ja jossain määrin ihan viihdyttävääkin ajanvietettä ja -kuluketta!

Lue lisää

Voi Mikkeli, en paremmin sano!

16.06.2021

Heti kun silmänsä saa auki, niin aivan samalla sekunnilla pyörähtää myös aivo-jukebox käyntiin. Se kun saattaa se soittolistaton beelsebubin aamuradio rajuimillaan olla jostain Ritva Oksasesta Arja Saijonmaan ruotsinkieliseen tuotantoon.

Lue lisää

Muodoltaan taivuteltua sateenkaarta!

15.06.2021

Jäi tuosta ensimmäisestä blogista mielenpäälle pyörimään tollaset vähän rapsakammat autoilubiisit, niin sitäpähän myöten tuolta alitajunnasta paukahti tämmöinen Rainbow:n kipale albumilta Bent Out Of Shape.

Lue lisää

Pyhä sukeltaja sentään!

28.03.2021

Musiikki-antropologi Luigi Benzini perkaa Kasarikeskiviikko-blogissa läpi nuoruutensa hevimpiä musiikkielämyksiä ja jakelee anekdootteja permanenttipäisistä sankareista sukkahousuissa. Uusi blogi julkaistaan joka keskiviikkona osoitteena www.muuntaja666.fi.

Lue lisää