13.04.2022

Sooninen temppeli

Hej alla människor!

Vähän on taas tekemällä tehty tuo otsikko. Emme lähde silti hätääntymään, sillä tämä blogi ei otsikostaan huolimatta kerro tiibetiläisten tantramunkkien kulhohoidoista, vaan ihan jostain toisenlaisesta sooniseta, vähän ärhäkämmästä sielun ja mielen hoidosta. 

No mutta kumminkin. Postilaatikolla tuossa kipaisin, niin sinne oli Posti-Pate kuljettanut pitkään havittelemani bändipaidan. Hihkaisin että siinähän se nyt on, paita sekä seuraava blogin aihe, kerta mun kaikkiaan! Naapuri tsiikaili vähän sillä ilmeellä, että jokseenkin omalaatuinen on tuo kaveri, kun keskellä päivää postilaatikolla noin riemukkaasti ilakoi. 

Tätä kyseistä paitaa olen kyllä todella pitkään havitellut, nyt vihdoin löyty. Tilasin saman tien siis kaksi.

Mistäkö moinen havittelu? Vuosien etsimisen jälkeen piinaksi asti itselle muotoutunut jo vähän älytönkin mielihalu, ja kyseessä on kumminkin mielestäni yksi mageimpia ja rockeimpia levynkansia mitä on, ja aivan älyttömän kova myös albumin musiikillinen sisältökin!
 

 

Ensin lyhyesti bändistä The Cult. Brittiläinen yhtye, joka on tuupannut tulemaan vuodesta 1984 tällä kyseisellä nimellä. Tuona vuonna ilmestyi myös ensimmäinen tekele Dreamtime. Kymmenen albumia ilmestynyt tähän mennessä ja vieläkin ovat kaikkien vaiheiden, taukojen, päihdeongelmien ja re-unioiden jälkeen voimissaan.

Kolmas albumi Electric (1987) aiheutti heille jo pientä breikkaamista ja maailmalla esiintymisiä. Tätähän tuotteli Rick Rubin osittain. Rubinhan on siis tämä tuottajahirmu, jonka listalla on mm. Metallica, Red Hot Chili Peppers, Johnny Cash, Adele, Mick Jagger, Tom Petty, Slayer… ihan siis tällanen tyypillinen “ketä meitä siinä nyt oli” –tyyppinen lista.

Niinkuin aika moni meistä muistakin, kitaristi Billy Duffy ja laulajaepeli Ian Astbury päättivät muuttaa Los Angelesiin, isomman soundin ja suosion perässä. Päätyivät siitä sitten kumminkin tekemään neljättä albumiaan kanadalaisen tuottajahirmu Bob Rockin kanssa Kanadaan, kun eivät brittiorkkana halunneet kuitenkaan liian amerikkalaisen kuuloista albumia. Tämä yhteistyön voinee katsoa jossain määrin onnistuneenkin, myihän kyseinen Sonic Temple –albumi platinaa Yhdysvalloissa ja kapusi hyville sijoille myös billboard-listoilla.

Sonic Temple oli myös ehkä se ensimmäinen isommasti breikannut lettu myös Bob Rockille. Tämän jälkeenhän Rock tuotti mm. Metallican kuusi albumia (mm. Metallican “Mustan albumin"), Bon Jovia, David Lee Rothia, Cheriä, Motley Crüeta, ja ketä meitä siinä nyt taas oli… pitänee muuten blogistella joskus näitä tuottajajannujakin hieman (note to self).

Sonic Temple –albumille demottiin ensin 14 biisiä, joihin rummut paukutteli Kiss-orkesterista tuttu Eric Singer. Ei kuitenkaan kissamiehellä oikein lähteny, joten duunattiin uusi 15 biisin demo, jossa rummut veteli Bob Rockin bändistä Chris Taylor.

Vaan eipä kelevanna vielä sekkään, ja levylle päätyi lopulta sieltä Kandasta Bryan Adamsin rumpali Mickey Curry. Joka on muuten aivan hemmetin kovan luokan pannukuski. Ja kuuluu just näihin rumpaleihin, joista ei tyyliin "koskaan puhuta". Mies on soittelut mm. Alice Cooperin, Tina Turnerin, Cherin, Elvis Costellon, Tom Waitsin, Survivorin (ja ketä meitä siinä taas oli) kanssa!

The Cult lähti albumin julkaisun jälkeen rundille Metallican lämppäriksi, ja kun Mickey Curry ei omien kiinnityksiensä takia ehtinyt, rumpaliksi kiertueelle tuli Matt Sorum. Sama seppä, joka myöhemmin nähtiin mm. Guns N´ Rosesin pannuhuoneessa, Steven Adlerin päihdevehkelyiden takia. 

Tältä albumilta ehkä ne kaksi suosituimpaa ja kuuluisimpaa kipaletta ovat tämä tämä Fire Woman…

 

 

...ja toisena tämä Edie (Ciao Baby), joka muuten on omistettu underground-elokuvien näyttelijättärelle ja valokuvamallille Edith Minturn “Edie” Sedgwickille. Sama tsubu tunnettiin myös yhtenä Andy Warholin “supertähdistä”.  Kärsi monista pyykkisistä sairauksista, ja oli siinä ohella myös harjaantunut kleptomaani. Menehtyi päihteisiin 28-vuotiaana.
 

 

Ja sitten Luigi-sedän omat suosikit!

Eli tämä. Voi veljet tässä tuota Ian Astburyn vokaalisuoritusta, jos missä tahansa muuallakin. Ihan tajuton tuo herran soundi! Astbury kuuluu kyllä Luigi-herran Top 3 -miesvokalisteihin. Kevyestikin vielä!

 

 

Tekivät 2019 Sonic Templen kunniaksi kiertueen, kun albumi täytti 30 vuotta. Enpä nähnyt. Enkä ole toistaiseksi vielä muutenkaan nähnyt The Cultia livenä. Se tilanne pitää, jos suinkin vaan mahdollista, vielä jossakin vaiheessa korjata. Voi kyllä olla että sillä keikalla pakahdun palasiksi…
 

 

Semmosia höpötyksiä tällä kertaa! Jos haluatte siinä valtavassa dadaismin kaipuussanne kuunnella välillä erittäin hienon, ison ja rehellisen kitararock-albumin, niin Sonic Templeä kovempaa levyä en kyllä nyt tähän hätään keksi. Appetite For Destructionin kaikki nyt muutenkin osaa jo ulkoa. Tämä soimaan, siiderin sihinää, ja kesää kohti! UGH!

Have Mercy!
- Luigi
 

Muuta blogistamme

Äetsäläinen modulaatiosukka!

26.04.2022

Tässä kohtaa alkaa tuo vappu rysähdellä niskaan, niin katotaas saadaanko tunnelmaa kohotettua hieman erikoisesti jopa musiikin teorian kautta.

Lue lisää

Links und vinks #4

30.03.2022

Vähän on nyt Luigilla ideat vähissä, niin laitan teille linkkejä ja vinkkejä taas tulemaan sellasista mitä ette nyt ihan välttis tiedä tai ole kuulleet.

Lue lisää

Voihan W.O.W. ja muut sisaret!

17.03.2022

Automankassa soi nostalgisesti Pat Benatar, ja jäin siinä miettimään muita neitokaisia, jotka suhaili 80-luvulla hard rockin ja kuka minkäkin kimpussa.

Lue lisää

1983 Never Forget #2

14.02.2022

Niinkuin edellisessä blogissa mainitsin, en voi olla käymättä läpi myös kevyempää, mutta silti rokkaavaa vuotta 1983.

Lue lisää

1983 Never Forget!

11.02.2022

Ei mahda olla todellistakaan juuri 1983 vuoden aikana ilmestyneet musiikilliset julkaisut. Jopa järjenvastaiselta tuntuva kattaus aivan klassikoiksi muodostuneita albumeita.

Lue lisää

Tahallista peliä! Ruotsalaista vi**uilua!

26.01.2022

Katsastus-elokuvasta lainatulla nerokkaalla, mutta lyhyellä tuskailulla jatkan siitä mihin viimeksi jäin.

Lue lisää

Gotta Get Some Action, Now!

12.01.2022

2000-luvun vaihteessa ilmaantui tämmönen termi, ehkä tunnetummin Scandinavian Action Rock. Muutamat ruotsalaiset bändit tartuttivat kyllä tyylinsä suotuisasti muutamiin naapureihinkin.

Lue lisää

Merry X-Mosh!

08.12.2021

Hou Hou! Luigi-setä toivottaa oikein napakkaa joulua ja parempaa uutta vuotta kaikille obligatorisesti!

Lue lisää

AOR – aikuisten oikeeta rokkia!

01.12.2021

Kyllä kuuluu tämä musiikkityyli vahvasti ainakin Luigi-sedän kasariuteen, ja selkeästi ansaitsee aivan ikioman sijansa.

Lue lisää

Links and vinks #3

23.11.2021

Juolahti tässä taasen mieleeni muutama kasarille haiskahtava yhtye ja musiikkinumero, eli laitetaas taas tämmönen linkit&vinkit -blogi taas tähän väliin.

Lue lisää

Lyödään lisää, ja kovemmin!

17.11.2021

Luigin rumpali-spesiaali osa 2.

Lue lisää

Rumpuja lyödään, niitä ei painella!

10.11.2021

Rumpalistit ovat jääneet kyllä nyt turhan vähälle huomiolle. Puretaas nyt vähän Luigi-sedän tuskaa näiltä osin.

Lue lisää

Uudo on numero yksi!

02.11.2021

Tilanne oli Luigi-sedän nuoruudessa kumminkin se, että Udo ja Accept oli bändeistä jossain vaiheessa ylivoimaisesti numero yksi.

Lue lisää

Urbaania tuhomusiikkia!

27.10.2021

Thrash on engelskaa ja tarkoittaa `piestä` tai `hakata` (kepillä, ruoskalla yms.) Ei siis “roskametallia”.

Lue lisää

Vieläkin mie siusta tykkään

20.10.2021

Luigistakaan ei ole tuossa vaiheessa vielä ollut edes ajatusta olemassa, kun viiksiniekka Rudolf Schenker jo polki pumppua pystyyn!

Lue lisää

Spiidii!

13.10.2021

Jos ei toimittajat näitä tyylilajeja keksi, niin muusikot sitten itse.

Lue lisää

Luigin linkit no:2

05.10.2021

Tää on nyt jatkoa edelliselle blogille ihan siitä syystä, että unohtu muutama hyvä linkkivinkki.

Lue lisää

Maybe famous, but never heard (?)

29.09.2021

Tällä kertaa tulee tällänen "Luigi-sedän linkkivinkit” -tyylinen ratkaisu. Pudottelen tähän kaikenlaisia linkkejä bändeihin, joita ette ehkä välttämättä ole kuulleet.

Lue lisää

Termosta pulloon, vuorenpeikot!

22.09.2021

Pari sanaa Senjutsusta (vielä sittenkin) ja sitten asiaan: Peer Günt! Jipii jipii!

Lue lisää

Tohtorismies, samurai ja pedon lukemat

14.09.2021

Uuden Iron Maidenin levyn kannessa Eddie touhuaa samuraina, mutta tiesitkö että samuraihommista ammennettiin jo Piece Of Mind-levyllä?

Lue lisää

Kuka kiekuu "Burnissa"?

08.09.2021

Tänään käytämme Glenn Hughesia irrallisena ja kömpelönä kirjallisena siirtymätekniikkana ja viittauksena siihen mitä aiotaan käsitellä tällä kertaa.

Lue lisää

Black Star Riders

01.09.2021

Edellisen blogin Sykestelyn johdosta tötöilin yhtenä iltana aasinsillalla ja törmäsin kuulokkeet päässä Scott Gorhamiin.

Lue lisää

Sykes!

24.08.2021

John Sykes, nimittäin. En lähtis aliarvioimaan.

Lue lisää

Texasin kuninkaallinen harmoniajoukkue

17.08.2021

Pysytellään vielä tämän kerran Texasissa, kun sinne kerran edellisessäkin blogissa eksyttiin. King's X – maybe famous, but never heard?

Lue lisää

Texasin teuvohakkarainen

11.08.2021

Varmaan on nämä kaks agenttia jotain kaukaista sukua keskenään.

Lue lisää

Pölyisiä kukkuloita, Dusty Hill!

04.08.2021

Tämä blogi on luonnollisesti omistettu viime viikolla pois nukkuneelle kaikkien tuntemalle pitkäpartaiselle bassohahmolle.

Lue lisää

Lighting strikes!

28.07.2021

Onneksi eräs lukijani (näitä tosiaan lukee joku!) osasi kysäistä "sen jonkun japanilaisen bändin" perään, niin sieltähän se muistilokeroista kaivelemalla löytyi: Loudness!

Lue lisää

Pieni on joskus metallinkin maailma

21.07.2021

Jos tuntuu pieniltä kuviot täällä härmässä, niin ei ne isot ole tuollakaan Kaliforniassa. Anyways, hyvää syntymäpäivää Martinin Jimille!

Lue lisää

Coverin kaverit, ja alkuperäisten liputtajat!

16.06.2021

“Pitikö tuotakin mennä sorkkimaan”, “alkuperäinen on niin paljon parempi”, “olisivat nyt antaneet olla”, “mutta tämähän on parempi kuin alkuperäinen!”... jne. Loputon keskustelun ja kiistan aihe, ja jossain määrin ihan viihdyttävääkin ajanvietettä ja -kuluketta!

Lue lisää

Voi Mikkeli, en paremmin sano!

16.06.2021

Heti kun silmänsä saa auki, niin aivan samalla sekunnilla pyörähtää myös aivo-jukebox käyntiin. Se kun saattaa se soittolistaton beelsebubin aamuradio rajuimillaan olla jostain Ritva Oksasesta Arja Saijonmaan ruotsinkieliseen tuotantoon.

Lue lisää

Muodoltaan taivuteltua sateenkaarta!

15.06.2021

Jäi tuosta ensimmäisestä blogista mielenpäälle pyörimään tollaset vähän rapsakammat autoilubiisit, niin sitäpähän myöten tuolta alitajunnasta paukahti tämmöinen Rainbow:n kipale albumilta Bent Out Of Shape.

Lue lisää

Pyhä sukeltaja sentään!

28.03.2021

Musiikki-antropologi Luigi Benzini perkaa Kasarikeskiviikko-blogissa läpi nuoruutensa hevimpiä musiikkielämyksiä ja jakelee anekdootteja permanenttipäisistä sankareista sukkahousuissa. Uusi blogi julkaistaan joka keskiviikkona osoitteena www.muuntaja666.fi.

Lue lisää