14.02.2022

1983 Never Forget #2

Termex!

Niinkuin edellisessä blogissa mainitsin, en voi olla käymättä läpi kevyempää, mutta aivan rokkaavaa vuotta 1983.

Musiikillisesti todella älyvapaan kova vuosi. Pojat dunkkas kakstahtibensalle ja savukkeille, ja kuuntelivat enemmänkin sitä musaa, mitä edellisessä blogissa ihmeteltiin. Tytöillä taas oli veikeähköt tukat, sellaset kummallisen pitkät “ mattinykäs”-farmarihousut lantiosta, ja hyö kuunteli enemmänkin varmaan tämmöstä musaa, mitä tässä blogissa äimistellään.

Hyvin moni pärinäjannukin näitä varmaan kuunteli, mutta missään tapauksessa ei ilennyt ehkä siihen aikaan myöntää. Minä kuuntelin, ainakin hiljaa itsekseni, jos nyt en varmaankaan minäkään siitä kylillä rajummin leuhottanu.

Debyyteistä horisin viimeksikin. Madonnan debyytti ilmestyi myös vuonna -83. Tältä levyltä se hitti taisi olla Holiday. Like A Virgin ilmestyi seuraavana vuonna. Ja sehän nyt ei jättänyt mitään epäselväksi sitten kenellekään.

Skotlannista tuli myös debyyttilevy ja orkka. Ihan Ameriikan billboard-listan kärkihavinoihin heti ekalla sinkulla kahvasivat. Tältä sakilta tuli myöhemminkin ihan älyttömän kovia albumeja, ja olivatten muuten ihan poikkeuksellisen kova liveorkesteri. Aivan älyttömän taitavaa soitantaa, ja energistä esiintymistä. Ja niin hienoja biisejä.

Tässäpä se ensimmäinen heti breikannut kipale ja livenä.

 

 

Samaan aikaan edellisten naapurissa nääpähän yhdet jannut julkasivat sitten tän! Eli War-albumin:

 

 

Ja edelleen samaan aikaan, hihkaisivat sitä seuraavat naapurit että "meillä olis tämmöstä":

 

 

Seuraavaan orkesteriin törmäsin ensimmäistä kertaa sellaisessa tv-sarjassa kuin Young Ones – Älypäät. Aivan kertakaikkiaan yksi parhaista ja kajahtaneimmista brittisarjoista ever. Raina löytyy myös tuubista.

Mahtava sarja, mutta niin on bändikin ja kyseinen biisi. Kerran olen nähnyt Madnessin livenä. Aivan …tun mahtava kokemus oli se.

 

 

The Police julkaisi Synchronicityn. Kyseisellä julkaisulla on mm. kaikista tuntemattomin heidän kappaleistaan "Every Breath You Take". 

Samaan aikaan Saksassa debytoitiin aivan ylisuloisesti näin.
 


Flashdance-elokuva julkaistiin myös 1983. Massive hit. Ja niin oli myös leffan soundtrack. Taisi olla nuoren Luigi-herran ensimmäinen elokuva isossa teatterissa aivan keskenään. Joo joo, kolis ja rajusti. Varsinkin tämä biisi. Säärystimet kunniaan. Tämän leffan jälkeen näitä nimittäin oli tyttärillä ja runsaasti!

 

 

Bryan Adams julkaisi Cuts Like a Knife -merkkisen albumin. Ei nimikkobiisiä mainittavampaa hittiä sillä, mutta tämä ehkä enteili seuraavana vuonna julkaistavaa Reckless-albumia. Ihan on kuulkaa tajuttoman kova albumi se!

Vuonna -83 kuuluimme Benzinin perheen kanssa Fazerin musiikkikerhoon. Sieltä tuli aina niitä heidän valitsemiaan "kuukauden paketteja". Olin tulirokossa yksin himassa, kun yksi näistä paketeista ilmaantui.

Sain juuri ja juuri raavittua sen paketin auki, ja siellä oli joku €%&#:n Reijo Taipaleen vinyyli, vaan pohjalta käsiin löytyi myös yksi c-kasetti. Makasin siinä lattialla ja just just kykenin aina puolen vaihtamaan. Oli nimittäin kuuma, ja oli kylymä, ja oli saatana kaikkea mahdollista. Kainalotkin oli varmaan täytetty päreillä. Sen takia varmaan muistan tämän albumin vieläkin melko yksityiskohtaisesti ulkoa. Siinä vierähti jokunen päivä sekoillessa tämän tahtiin.

Ja onhan kyllä aivan järjetön albumi. Levyllä muuten kitaroi yhtenä maailman parhaista kitaristeina pidetty edesmennyt Stevie Ray Vaughan. Jälkeenpäin lukeneena viisastuin, että Vaughan ei halunnut lähteä kyseisen levyn kiertueelle vaikka kovasti pyydettiin, minkä takia häntä pidettiin jo vallan kajahtaneena. Mutta mies oli aina halunnut soolouralle, vaikka olikin tässä vaiheessa vielä melko nimetön kitaristi.

Stevie Ray Vaughan, yllätys yllätys, julkaisi sooloalbuminsa Texas Flood vuonna -83,  joka myös oli debyytti.  Mutta tämä… :

 

 

Ja sitten: mitäs härmän kielisiä julkaisuja meillä ilmestyikään armon vuonna -83…

No, minulle rakkain Eppu Normaali -levy Aku Ja Köyhät Pojat!

Voe Pojat.

 

 

Sleepy Sleepersiltä ilmesty Alma Tädin illuusio. Aivan ihana.

Juicelta tuli Boogieteorian alkeet, jonka sain synttärilahjaksi vinyylinä. Onhan nämä Leskisen lyriikat nyt aivan ikiomalla tasollaan, jos varsinkin tämän päivän näitä muka nerokkaita räpättäjähöpöttäjiä niinku silleen kelailee niinku…

 

 

Mitäs muuta.

Einiltä tuli Aika Pakkaus. Anita Hirvoselta Ans Kattoo Ny. Dingolta tuli eka demo, hölmöläisten laiva.

Semmonen oli vuosi 1983 julkaisuineen hitikkäällä pintaraapaisulla. Ei tule varmaan ihan heti moista hässäkkää vastaan. Nyt jos tulis tommonen äksiisi yhteen vuoteen, niin vois laittaa levyteollisuuden helposti vaikka vuorotteluvapaalle.

Miksiköhän on kaikenlaista? Tänään oli telkkarissa joku käymässä Kaija Koon luona, ja kauheasti ihasteli kun sillä oli työhuoneella kaventava peili…  Laitoin telkkarin kiinni.

Sitä kanssa jäin pohtimaan tänään, että jos kuntoilijoille on Cooperin testi, niin olisko se heavy-muusikolle koesoittotilaisuudessa sitten Trooperin testi?

Kello on nyt 03.30. Tämä juhlapöydän panda lähtee nyt unosille, että jaksan huomenna stiigailla olympiaadeja, ja soitella ohjelmapäivystykset tukkoon kun Suomi ei taas pärjää!

Kuulemiin  ja näkymättömiin.

Have Mercy!
-Luigi


 

Post Scriptum: En vaan malta olla tätä linkittämättä. Provinssirock 1986. Jos on kova yhtye ylipäätään, niin entäs tuo basisti ja rumpali…

 

Muuta blogistamme

Äetsäläinen modulaatiosukka!

26.04.2022

Tässä kohtaa alkaa tuo vappu rysähdellä niskaan, niin katotaas saadaanko tunnelmaa kohotettua hieman erikoisesti jopa musiikin teorian kautta.

Lue lisää

Sooninen temppeli

13.04.2022

Tämä blogi ei otsikostaan huolimatta kerro tiibetiläisten tantramunkkien kulhohoidoista, vaan ihan jostain toisenlaisesta sooniseta, vähän ärhäkämmästä sielun ja mielen hoidosta.

Lue lisää

Links und vinks #4

30.03.2022

Vähän on nyt Luigilla ideat vähissä, niin laitan teille linkkejä ja vinkkejä taas tulemaan sellasista mitä ette nyt ihan välttis tiedä tai ole kuulleet.

Lue lisää

Voihan W.O.W. ja muut sisaret!

17.03.2022

Automankassa soi nostalgisesti Pat Benatar, ja jäin siinä miettimään muita neitokaisia, jotka suhaili 80-luvulla hard rockin ja kuka minkäkin kimpussa.

Lue lisää

1983 Never Forget!

11.02.2022

Ei mahda olla todellistakaan juuri 1983 vuoden aikana ilmestyneet musiikilliset julkaisut. Jopa järjenvastaiselta tuntuva kattaus aivan klassikoiksi muodostuneita albumeita.

Lue lisää

Tahallista peliä! Ruotsalaista vi**uilua!

26.01.2022

Katsastus-elokuvasta lainatulla nerokkaalla, mutta lyhyellä tuskailulla jatkan siitä mihin viimeksi jäin.

Lue lisää

Gotta Get Some Action, Now!

12.01.2022

2000-luvun vaihteessa ilmaantui tämmönen termi, ehkä tunnetummin Scandinavian Action Rock. Muutamat ruotsalaiset bändit tartuttivat kyllä tyylinsä suotuisasti muutamiin naapureihinkin.

Lue lisää

Merry X-Mosh!

08.12.2021

Hou Hou! Luigi-setä toivottaa oikein napakkaa joulua ja parempaa uutta vuotta kaikille obligatorisesti!

Lue lisää

AOR – aikuisten oikeeta rokkia!

01.12.2021

Kyllä kuuluu tämä musiikkityyli vahvasti ainakin Luigi-sedän kasariuteen, ja selkeästi ansaitsee aivan ikioman sijansa.

Lue lisää

Links and vinks #3

23.11.2021

Juolahti tässä taasen mieleeni muutama kasarille haiskahtava yhtye ja musiikkinumero, eli laitetaas taas tämmönen linkit&vinkit -blogi taas tähän väliin.

Lue lisää

Lyödään lisää, ja kovemmin!

17.11.2021

Luigin rumpali-spesiaali osa 2.

Lue lisää

Rumpuja lyödään, niitä ei painella!

10.11.2021

Rumpalistit ovat jääneet kyllä nyt turhan vähälle huomiolle. Puretaas nyt vähän Luigi-sedän tuskaa näiltä osin.

Lue lisää

Uudo on numero yksi!

02.11.2021

Tilanne oli Luigi-sedän nuoruudessa kumminkin se, että Udo ja Accept oli bändeistä jossain vaiheessa ylivoimaisesti numero yksi.

Lue lisää

Urbaania tuhomusiikkia!

27.10.2021

Thrash on engelskaa ja tarkoittaa `piestä` tai `hakata` (kepillä, ruoskalla yms.) Ei siis “roskametallia”.

Lue lisää

Vieläkin mie siusta tykkään

20.10.2021

Luigistakaan ei ole tuossa vaiheessa vielä ollut edes ajatusta olemassa, kun viiksiniekka Rudolf Schenker jo polki pumppua pystyyn!

Lue lisää

Spiidii!

13.10.2021

Jos ei toimittajat näitä tyylilajeja keksi, niin muusikot sitten itse.

Lue lisää

Luigin linkit no:2

05.10.2021

Tää on nyt jatkoa edelliselle blogille ihan siitä syystä, että unohtu muutama hyvä linkkivinkki.

Lue lisää

Maybe famous, but never heard (?)

29.09.2021

Tällä kertaa tulee tällänen "Luigi-sedän linkkivinkit” -tyylinen ratkaisu. Pudottelen tähän kaikenlaisia linkkejä bändeihin, joita ette ehkä välttämättä ole kuulleet.

Lue lisää

Termosta pulloon, vuorenpeikot!

22.09.2021

Pari sanaa Senjutsusta (vielä sittenkin) ja sitten asiaan: Peer Günt! Jipii jipii!

Lue lisää

Tohtorismies, samurai ja pedon lukemat

14.09.2021

Uuden Iron Maidenin levyn kannessa Eddie touhuaa samuraina, mutta tiesitkö että samuraihommista ammennettiin jo Piece Of Mind-levyllä?

Lue lisää

Kuka kiekuu "Burnissa"?

08.09.2021

Tänään käytämme Glenn Hughesia irrallisena ja kömpelönä kirjallisena siirtymätekniikkana ja viittauksena siihen mitä aiotaan käsitellä tällä kertaa.

Lue lisää

Black Star Riders

01.09.2021

Edellisen blogin Sykestelyn johdosta tötöilin yhtenä iltana aasinsillalla ja törmäsin kuulokkeet päässä Scott Gorhamiin.

Lue lisää

Sykes!

24.08.2021

John Sykes, nimittäin. En lähtis aliarvioimaan.

Lue lisää

Texasin kuninkaallinen harmoniajoukkue

17.08.2021

Pysytellään vielä tämän kerran Texasissa, kun sinne kerran edellisessäkin blogissa eksyttiin. King's X – maybe famous, but never heard?

Lue lisää

Texasin teuvohakkarainen

11.08.2021

Varmaan on nämä kaks agenttia jotain kaukaista sukua keskenään.

Lue lisää

Pölyisiä kukkuloita, Dusty Hill!

04.08.2021

Tämä blogi on luonnollisesti omistettu viime viikolla pois nukkuneelle kaikkien tuntemalle pitkäpartaiselle bassohahmolle.

Lue lisää

Lighting strikes!

28.07.2021

Onneksi eräs lukijani (näitä tosiaan lukee joku!) osasi kysäistä "sen jonkun japanilaisen bändin" perään, niin sieltähän se muistilokeroista kaivelemalla löytyi: Loudness!

Lue lisää

Pieni on joskus metallinkin maailma

21.07.2021

Jos tuntuu pieniltä kuviot täällä härmässä, niin ei ne isot ole tuollakaan Kaliforniassa. Anyways, hyvää syntymäpäivää Martinin Jimille!

Lue lisää

Coverin kaverit, ja alkuperäisten liputtajat!

16.06.2021

“Pitikö tuotakin mennä sorkkimaan”, “alkuperäinen on niin paljon parempi”, “olisivat nyt antaneet olla”, “mutta tämähän on parempi kuin alkuperäinen!”... jne. Loputon keskustelun ja kiistan aihe, ja jossain määrin ihan viihdyttävääkin ajanvietettä ja -kuluketta!

Lue lisää

Voi Mikkeli, en paremmin sano!

16.06.2021

Heti kun silmänsä saa auki, niin aivan samalla sekunnilla pyörähtää myös aivo-jukebox käyntiin. Se kun saattaa se soittolistaton beelsebubin aamuradio rajuimillaan olla jostain Ritva Oksasesta Arja Saijonmaan ruotsinkieliseen tuotantoon.

Lue lisää

Muodoltaan taivuteltua sateenkaarta!

15.06.2021

Jäi tuosta ensimmäisestä blogista mielenpäälle pyörimään tollaset vähän rapsakammat autoilubiisit, niin sitäpähän myöten tuolta alitajunnasta paukahti tämmöinen Rainbow:n kipale albumilta Bent Out Of Shape.

Lue lisää

Pyhä sukeltaja sentään!

28.03.2021

Musiikki-antropologi Luigi Benzini perkaa Kasarikeskiviikko-blogissa läpi nuoruutensa hevimpiä musiikkielämyksiä ja jakelee anekdootteja permanenttipäisistä sankareista sukkahousuissa. Uusi blogi julkaistaan joka keskiviikkona osoitteena www.muuntaja666.fi.

Lue lisää