11.02.2022

1983 Never Forget!

Palataas kasari hommiin taas välillä. 

Joku aika sitten silmäilin tuossa erästä musiikki aviisia ja vallan hätkähdyin miltei pyörtymällä, että ei mahda olla todellistakaan juuri 1983 vuoden aikana ilmestyneet musiikilliset julkaisut. Jopa järjenvastaiselta tuntuva kattaus aivan klassikoiksi muodostuneita albumeita, debyyttejä, ja muita aivan älyttömän hyviä julkaisuja, aivan kaiken maailman genret kolisten. 

Luigi-sedälle juuri tämä ajanjakso 1983-1986 oli sitä aikaa kun tuntui, että ei massit ja minkään sortimentin napalmit riitä tämän järkyttävän materiaalimäärän haalimiseksi, ei edes tyhjin c-kasetein. Saati että tämmöinen nivaska olisi ollut varaa hankkia vinyyleinä. Ei iän kuuna päivänä. 

Joitakin julkaisuja on silti edelleenkin tallella alkuperäisenä hirmu nivaska, ja  voi varjele sitä kopioitujen c-kasettienkin määrää. On kyllä melko nastaa tajuta, että sitä on juuri herkimpään ja vastaanottavaisinpaan nuoristolaisaikaan ollut ensikuulemassa näitä!

Eihän sitä kyllä siihen aikaan ehkä tajunnutkaan mistä oli kysymys. Tajuttoman hyvää musaa oli vaan koko ajan joka puolella. Varmaan sitä vaan kelaili ja pörräili, että tämmöstähän tämä nyt on.

Nykyisin hyvä jos kolme timanttista julkaisua tulee kahteen vuoteen, vaikka tarjonnan määrä on potenssiin höpstsiljoona verrattuna vaikka tähän vuoteen -83.

Voi vanhat hyvät ajat, ja huonot uudet ajat. 

Noh, listataas vähän tätä mahtavuutta, ja linkkejä tällään luonnollisesti joistakin kylkiäisiksi.

Aloitetaan vaikka hevanderista ja debyyteistä.

Slayerilta ilmestyi ensimmäinen albumi Show No Mercy. Anthraxilta Fistful Of metal (jossa lienee ehkä torspoin levynkansi ikinä). Los Angelesin skede-hc-punkkareilta Suicidal Tendenciesiltä ilmestyi debyytti. Ratt samoilta nurkilta julkaisi ekansa. Queensryche julkaisi ensimmäisen ep-levynsä. Rainbow'sta tuttu Graham Bonnet perusti Losissa Alcatrazz-nimisen yhtyeen, jossa kitaraa soitti ja Bonnetin kanssa biisejä kynäili Yngwie Malmsteen parin albumin verran.

Viimeksi mainittu orkkahan oli ponnahduslauta Ynkän tulevalle soolouralle. Yngwien ensimmäinen soolo Rising Force ilmestyi heti 1984. Ja tähän on kuulkaas heti tällättävä linkki. Nuori ja hoikka Ynkkä tiluttaa niin perk…

 

 

Tiedättekös kuka toinen kitaristisuurus soitti Ynkän jälkeen Alcatrazissa kolmannen albumin? Hänhän oli Steve Vai! Melko kelvolliset keihästäjät on siis Grahamilla ollut bändissään.

Entäs kun Panteraltakin ilmestyi debyytti. On hieman erilaista ilmaisua kuin mihin sitten Cowboys From Hellista eteenpäin totuttiin... :)

En laita linkkiä, tyypätkää itse jos haluatte. Metal Magic on albumin nimi. Tässä on myös joku istunu pelisilmän päällä, kun kantta on suunniteltu, huh huh…

Niin ja hei kuulkaas. Metallican Kill ´Em All ilmestyi. Tämän levyn sain viinyylinä naapurin hc-punkkarilta aivan ilmaseks. Oli hänen makuunsa kummallista ja löysää. Ja minä poika tykkäsin aivan sekopäisesti.

Biologian kirjaan silloin seitsemäsluokkalaisena luonnollisesti tussasin uuden lempiyhtyeeni Metallican logon. Jätkän perkeleet ilkkuivat ja kiusasivat välitunnilla, että onpa typerä bändin nimi, itekkö keksit kun on niin huono? Minä, vaikka olin niin pieni ja laiha, ettei ollut kuin yksi kainalo, puin nyrkkiä ja mesoin, että nyt jos ette lähe, niin aattoa ette nää, ei jää perkele jäljelle kuin pyhäkengät ja ominaistuoksu, tästä bändistä vielä kuulette, pölyhousut! 

Kolme vuotta myöhemmin joka toisen farkkuliivin selkää koristi Metallican Master of Puppets -selkälippu. Mitäpä veikkaatte muistinko mainita? Voi että, ja miten useasti, ja vielä ihan näihin päiviin asti tulee sanomista jos kohdalle sattuu!

Tämä biisi varsinkin oli ehkä kovinta ja samalla ehkä oudointa & tiukinta mitä olin siihen asti kuullut. Kyllä rupes kivekset laskeutumaan!
 

 

No niin. Ketäs muita meitä siinä oli levyineen -83...

 • Ozzy Osbourne: Bark At The Moon
 • Accept: Balls To The Wall (Acceptin myydyin levy)
 • Black Sabbath julkaisi ainokaisen levynsä Deep Purplesta tutun Ian Gillanin kanssa. Born Again.
 • Rainbow julkaisi jo aiemmissakin blogeissa mainitun Bent Out Of Shape -albumin. Kova. Kysykää vaikka mun rouvalta!
 • Billy Idol: Rebell Yell
 • Motley Crue: Shout At The Devil
 • Iron Maiden: Piece Of Mind
 • ZZ Top breikkasi lopullisesti ja isosti maailmalla julkaistessaan Eliminatorin. 
 • Kiss: Lick It up. Ronnie James julkaisi Dio-nimellä ehkä tämän pallon yhdestä kovimmista heavy-levyistä, debyyttinsä Holy Diver.
 • Ac/Dc : Flick Of The Switch. Tätä ne persesilmättömät inttää huonoimmaksi Ac/Dc -albumiksi. Ei pidä paikkansa. Sellaista ei ole tehty kuin "huono Ac/Dc -albumi". Onko selevä?
 • Mercyful Fate: Melissa. Tämä se oli niin peljoittava levy, että ei yhdeksän jälkeen illalla tohtinut liiemmin kuunnella…
 • Def Leppard: Pyromania. Mikä levy tämäkin. Huh huh!
 • Quiet Riot: Metal Health
 • Hanoi Rocks: Back To The Mystery City
 • Motörhead: Another Perfect Day
 • Thin Lizzy julkaisi viimeiseksi jääneen albuminsa Thunder & Lightning.

Thin Lizzy hommat kolahteli Luigi-sedälle muutama vuosi tästä myöhemmin, mutta todella pysyvästi sitten kolahtelikin. Tällä albumilla se lähti sfääreihin, ja tämä oli se biisi. Vähän omituinen koko biisi, mutta vieläkin yhtä kummallisen maaginen…
 

 

Mitäs sanotte? Melekonen vuosi, vai mitenkä?

Mutta mitä vielä! Seuraavassa blogissa käyn kyllä läpi sen kevyemmän osastonkin vuodelta -83. Ei sitä nyt yksinkertaisesti voi vaan sivuuttaa, vaikka kuinka teitä siellä he-vityttäis. Sori siitä.

Tähän loppuun vielä yksi linkki -83 ilmestyneeltä albumilta The Eleventh Hour.

 

 

Seuraavaan palaveriin.

Have Mercy!
-Luigi

Muuta blogistamme

Äetsäläinen modulaatiosukka!

26.04.2022

Tässä kohtaa alkaa tuo vappu rysähdellä niskaan, niin katotaas saadaanko tunnelmaa kohotettua hieman erikoisesti jopa musiikin teorian kautta.

Lue lisää

Sooninen temppeli

13.04.2022

Tämä blogi ei otsikostaan huolimatta kerro tiibetiläisten tantramunkkien kulhohoidoista, vaan ihan jostain toisenlaisesta sooniseta, vähän ärhäkämmästä sielun ja mielen hoidosta.

Lue lisää

Links und vinks #4

30.03.2022

Vähän on nyt Luigilla ideat vähissä, niin laitan teille linkkejä ja vinkkejä taas tulemaan sellasista mitä ette nyt ihan välttis tiedä tai ole kuulleet.

Lue lisää

Voihan W.O.W. ja muut sisaret!

17.03.2022

Automankassa soi nostalgisesti Pat Benatar, ja jäin siinä miettimään muita neitokaisia, jotka suhaili 80-luvulla hard rockin ja kuka minkäkin kimpussa.

Lue lisää

1983 Never Forget #2

14.02.2022

Niinkuin edellisessä blogissa mainitsin, en voi olla käymättä läpi myös kevyempää, mutta silti rokkaavaa vuotta 1983.

Lue lisää

Tahallista peliä! Ruotsalaista vi**uilua!

26.01.2022

Katsastus-elokuvasta lainatulla nerokkaalla, mutta lyhyellä tuskailulla jatkan siitä mihin viimeksi jäin.

Lue lisää

Gotta Get Some Action, Now!

12.01.2022

2000-luvun vaihteessa ilmaantui tämmönen termi, ehkä tunnetummin Scandinavian Action Rock. Muutamat ruotsalaiset bändit tartuttivat kyllä tyylinsä suotuisasti muutamiin naapureihinkin.

Lue lisää

Merry X-Mosh!

08.12.2021

Hou Hou! Luigi-setä toivottaa oikein napakkaa joulua ja parempaa uutta vuotta kaikille obligatorisesti!

Lue lisää

AOR – aikuisten oikeeta rokkia!

01.12.2021

Kyllä kuuluu tämä musiikkityyli vahvasti ainakin Luigi-sedän kasariuteen, ja selkeästi ansaitsee aivan ikioman sijansa.

Lue lisää

Links and vinks #3

23.11.2021

Juolahti tässä taasen mieleeni muutama kasarille haiskahtava yhtye ja musiikkinumero, eli laitetaas taas tämmönen linkit&vinkit -blogi taas tähän väliin.

Lue lisää

Lyödään lisää, ja kovemmin!

17.11.2021

Luigin rumpali-spesiaali osa 2.

Lue lisää

Rumpuja lyödään, niitä ei painella!

10.11.2021

Rumpalistit ovat jääneet kyllä nyt turhan vähälle huomiolle. Puretaas nyt vähän Luigi-sedän tuskaa näiltä osin.

Lue lisää

Uudo on numero yksi!

02.11.2021

Tilanne oli Luigi-sedän nuoruudessa kumminkin se, että Udo ja Accept oli bändeistä jossain vaiheessa ylivoimaisesti numero yksi.

Lue lisää

Urbaania tuhomusiikkia!

27.10.2021

Thrash on engelskaa ja tarkoittaa `piestä` tai `hakata` (kepillä, ruoskalla yms.) Ei siis “roskametallia”.

Lue lisää

Vieläkin mie siusta tykkään

20.10.2021

Luigistakaan ei ole tuossa vaiheessa vielä ollut edes ajatusta olemassa, kun viiksiniekka Rudolf Schenker jo polki pumppua pystyyn!

Lue lisää

Spiidii!

13.10.2021

Jos ei toimittajat näitä tyylilajeja keksi, niin muusikot sitten itse.

Lue lisää

Luigin linkit no:2

05.10.2021

Tää on nyt jatkoa edelliselle blogille ihan siitä syystä, että unohtu muutama hyvä linkkivinkki.

Lue lisää

Maybe famous, but never heard (?)

29.09.2021

Tällä kertaa tulee tällänen "Luigi-sedän linkkivinkit” -tyylinen ratkaisu. Pudottelen tähän kaikenlaisia linkkejä bändeihin, joita ette ehkä välttämättä ole kuulleet.

Lue lisää

Termosta pulloon, vuorenpeikot!

22.09.2021

Pari sanaa Senjutsusta (vielä sittenkin) ja sitten asiaan: Peer Günt! Jipii jipii!

Lue lisää

Tohtorismies, samurai ja pedon lukemat

14.09.2021

Uuden Iron Maidenin levyn kannessa Eddie touhuaa samuraina, mutta tiesitkö että samuraihommista ammennettiin jo Piece Of Mind-levyllä?

Lue lisää

Kuka kiekuu "Burnissa"?

08.09.2021

Tänään käytämme Glenn Hughesia irrallisena ja kömpelönä kirjallisena siirtymätekniikkana ja viittauksena siihen mitä aiotaan käsitellä tällä kertaa.

Lue lisää

Black Star Riders

01.09.2021

Edellisen blogin Sykestelyn johdosta tötöilin yhtenä iltana aasinsillalla ja törmäsin kuulokkeet päässä Scott Gorhamiin.

Lue lisää

Sykes!

24.08.2021

John Sykes, nimittäin. En lähtis aliarvioimaan.

Lue lisää

Texasin kuninkaallinen harmoniajoukkue

17.08.2021

Pysytellään vielä tämän kerran Texasissa, kun sinne kerran edellisessäkin blogissa eksyttiin. King's X – maybe famous, but never heard?

Lue lisää

Texasin teuvohakkarainen

11.08.2021

Varmaan on nämä kaks agenttia jotain kaukaista sukua keskenään.

Lue lisää

Pölyisiä kukkuloita, Dusty Hill!

04.08.2021

Tämä blogi on luonnollisesti omistettu viime viikolla pois nukkuneelle kaikkien tuntemalle pitkäpartaiselle bassohahmolle.

Lue lisää

Lighting strikes!

28.07.2021

Onneksi eräs lukijani (näitä tosiaan lukee joku!) osasi kysäistä "sen jonkun japanilaisen bändin" perään, niin sieltähän se muistilokeroista kaivelemalla löytyi: Loudness!

Lue lisää

Pieni on joskus metallinkin maailma

21.07.2021

Jos tuntuu pieniltä kuviot täällä härmässä, niin ei ne isot ole tuollakaan Kaliforniassa. Anyways, hyvää syntymäpäivää Martinin Jimille!

Lue lisää

Coverin kaverit, ja alkuperäisten liputtajat!

16.06.2021

“Pitikö tuotakin mennä sorkkimaan”, “alkuperäinen on niin paljon parempi”, “olisivat nyt antaneet olla”, “mutta tämähän on parempi kuin alkuperäinen!”... jne. Loputon keskustelun ja kiistan aihe, ja jossain määrin ihan viihdyttävääkin ajanvietettä ja -kuluketta!

Lue lisää

Voi Mikkeli, en paremmin sano!

16.06.2021

Heti kun silmänsä saa auki, niin aivan samalla sekunnilla pyörähtää myös aivo-jukebox käyntiin. Se kun saattaa se soittolistaton beelsebubin aamuradio rajuimillaan olla jostain Ritva Oksasesta Arja Saijonmaan ruotsinkieliseen tuotantoon.

Lue lisää

Muodoltaan taivuteltua sateenkaarta!

15.06.2021

Jäi tuosta ensimmäisestä blogista mielenpäälle pyörimään tollaset vähän rapsakammat autoilubiisit, niin sitäpähän myöten tuolta alitajunnasta paukahti tämmöinen Rainbow:n kipale albumilta Bent Out Of Shape.

Lue lisää

Pyhä sukeltaja sentään!

28.03.2021

Musiikki-antropologi Luigi Benzini perkaa Kasarikeskiviikko-blogissa läpi nuoruutensa hevimpiä musiikkielämyksiä ja jakelee anekdootteja permanenttipäisistä sankareista sukkahousuissa. Uusi blogi julkaistaan joka keskiviikkona osoitteena www.muuntaja666.fi.

Lue lisää