12.01.2022

Gotta Get Some Action, Now!

Pakkasta on näköjään mittari tolkulla! –27c näyttää tällä hetkellä lukemat.

Vuosikin on tässä kerennyt vaihtua. Hyvää ja suotuisampaa sellaista joka inehmolle!

Melko rapea kun on tuo keli tuolla pihalla, niin ihan kehon lämmönsäätelyn vuoksi aloitetaan tämä vuosi jollain muulla kuin kasarin jauhannalla. Vähän korkeaoktaanisempaa vauhtia ja ääntä äksiisiin. Tutkaillaan vähän Action Rockia!

2000-luvun vaihteessa ilmaantui tämmönen termi, ehkä tunnetummin Scandinavian Action Rock. Muutamat ruotsalaiset bändit saivat kyseisen terminologian aikaan ja tartuttivat kyllä tyylinsä suotuisasti muutamiin naapureihinkin.

Tyylillisesti erittäin sukulaissieluista vanhaan kunnon Garage Rockiin. Ja garage rock -bändeiksi hyvin pitkälti itseään tituliseerasevitkin.

Raakasointista, punk-sieluista yksinkertaista rytinää, kumminkaan melodioita unohtamatta.

Erittäin paljon kuultavissa The Stooges, Mc5, The Sonics, 13th Floor Elevator yms. ihanien yhtyeiden vaikutus. Linkittelemällä ja hitusen sönköttelemällä tästä saadaan taas paremmin selvää.

Lähdetääs liikenteeseen oikein kunnon garage-klassikolla. Tämmösistä hommiloloista on kyllä aineksia kaiveltu ja juurevasti diggailtu, kun on lähdetty työstämään omia runttauksia. Huh huh, kun tää onkin kova!
 

 

No niin, ehkäpä heti tähän kärkeen se isoin, tärkein ja kuuluisin skandinaavisen rockin tiennäyttäjä. 1996 ilmestyi tämä albumi. Tästä yhtyeestä ja sen jäsenistä lähteekin sen päivänen sukupuu haaroittumaan, että just äkkäsin mistä kertoilenkin seuraavassa blogissa enemmän. Tällään tähän blogiin nyt muutaman esimerkkiyhtyeen. Tähän palaan vielä syväluotaavammin myöhemmin.

 

 

Samaan aikaan Ruotsissa hääräs Dregen ja tämä yhtye. Ja samaan aikaan hän myös luuttusi Hellacoptersissa, kun Backyard Babies taukoili. Tämä ei ole nyt niinkään garagea, mutta actionia nimenomaan on! Hyi kun on hyvä tämäkin pitkästä aikaa kuultuna…

 

 

Sama maa ja Örebro. Siellä puuhailivat tämmöstä actionia. Tämän kyseisen kappaleen The Hellacopters versioi 2008 Head Off -jäähyväisalbumilleen, kun lopettelivat uraansa toistaiseksi, ja onneksi.

 

 

Norjassakin samaan aikaan onneksi keksivät muutakin actionia kuin kaikenmaailman konttoreiden polttamista  ja sitä säestävää pörinää.

 

 

Tietenkin Norjasta on myös tämä, ehkä tyylilajinsa nimekkäin. Lasken tämän kyllä mukaan action rock -hommaan, vaikka itse kutsuvat keksimäänsä tyylilajia death punkiksi.

Luigi-sedälläkin on oman kaupunkinsa turbojugend-patchi hallussa. Tsekatkaa tämä, jos olette pihalla! On aika isoa ja melkoisen siistiä toimintaa bändin ympärillä maailmanlaajuisesti.

Sit vaikka tämä linkiksi:

 

 

Norskeista tuli myös tämmönen todella tiukka bändi, mikä jäi monelta täysin katveeseen.

Pari levyä taisi vaan ilmestyä. Harmi, kun ei saanu enemmän tuulta purjeisiinsa. Jotenkin erityisen timakka!

 

 

Entäs meillä täällä härmässä?  No luonnollisesti Fleimarit stadista!

Coptereilla ja Fleimareilla on aina ollu hyvin läheiset ja veljelliset välit käsitykseni mukaan aina. Kimppakeikkailleetkin ovat runsaasti. Fleimarit on aina ollut toiminnassa, välillä hiljaiselellen.

Tämä kappale on uudelta Silver Flames -albumilta, ja on omistettu edesmenneelle Hellacopters-kitaristille Robert “Strings” Dahlgvistille. Hieno biisi, ja hieno koko tuo viimeisin albumi. Vahva suositus.

On muuten ehkä yksi parhaista bändin nimistä ikinä. Liekehtivät pulisongit. Ihan saatanan kova!

 

 

Hei kuulkaa. Nyt rupes tuo ropelli pyörimään sellasilla kierroksilla, että mä jatkan tästä aiheesta vielä, ehkä jopa ensikerralla. Mistä näitäkin tietää?

Juolahti mieleeni kaikkee niin hyvää musaa tähän liittyen, että suorastaan pakko päästä linkittelemään. Nyt lähden kumminkin avantoon, ennen kuin tuo pakkanen löpsähtää ihan mamistelulukemiin! 

Ensi Kertaan. Kick out the jams!

Have Mercy
-Luigi

Muuta blogistamme

Äetsäläinen modulaatiosukka!

26.04.2022

Tässä kohtaa alkaa tuo vappu rysähdellä niskaan, niin katotaas saadaanko tunnelmaa kohotettua hieman erikoisesti jopa musiikin teorian kautta.

Lue lisää

Sooninen temppeli

13.04.2022

Tämä blogi ei otsikostaan huolimatta kerro tiibetiläisten tantramunkkien kulhohoidoista, vaan ihan jostain toisenlaisesta sooniseta, vähän ärhäkämmästä sielun ja mielen hoidosta.

Lue lisää

Links und vinks #4

30.03.2022

Vähän on nyt Luigilla ideat vähissä, niin laitan teille linkkejä ja vinkkejä taas tulemaan sellasista mitä ette nyt ihan välttis tiedä tai ole kuulleet.

Lue lisää

Voihan W.O.W. ja muut sisaret!

17.03.2022

Automankassa soi nostalgisesti Pat Benatar, ja jäin siinä miettimään muita neitokaisia, jotka suhaili 80-luvulla hard rockin ja kuka minkäkin kimpussa.

Lue lisää

1983 Never Forget #2

14.02.2022

Niinkuin edellisessä blogissa mainitsin, en voi olla käymättä läpi myös kevyempää, mutta silti rokkaavaa vuotta 1983.

Lue lisää

1983 Never Forget!

11.02.2022

Ei mahda olla todellistakaan juuri 1983 vuoden aikana ilmestyneet musiikilliset julkaisut. Jopa järjenvastaiselta tuntuva kattaus aivan klassikoiksi muodostuneita albumeita.

Lue lisää

Tahallista peliä! Ruotsalaista vi**uilua!

26.01.2022

Katsastus-elokuvasta lainatulla nerokkaalla, mutta lyhyellä tuskailulla jatkan siitä mihin viimeksi jäin.

Lue lisää

Merry X-Mosh!

08.12.2021

Hou Hou! Luigi-setä toivottaa oikein napakkaa joulua ja parempaa uutta vuotta kaikille obligatorisesti!

Lue lisää

AOR – aikuisten oikeeta rokkia!

01.12.2021

Kyllä kuuluu tämä musiikkityyli vahvasti ainakin Luigi-sedän kasariuteen, ja selkeästi ansaitsee aivan ikioman sijansa.

Lue lisää

Links and vinks #3

23.11.2021

Juolahti tässä taasen mieleeni muutama kasarille haiskahtava yhtye ja musiikkinumero, eli laitetaas taas tämmönen linkit&vinkit -blogi taas tähän väliin.

Lue lisää

Lyödään lisää, ja kovemmin!

17.11.2021

Luigin rumpali-spesiaali osa 2.

Lue lisää

Rumpuja lyödään, niitä ei painella!

10.11.2021

Rumpalistit ovat jääneet kyllä nyt turhan vähälle huomiolle. Puretaas nyt vähän Luigi-sedän tuskaa näiltä osin.

Lue lisää

Uudo on numero yksi!

02.11.2021

Tilanne oli Luigi-sedän nuoruudessa kumminkin se, että Udo ja Accept oli bändeistä jossain vaiheessa ylivoimaisesti numero yksi.

Lue lisää

Urbaania tuhomusiikkia!

27.10.2021

Thrash on engelskaa ja tarkoittaa `piestä` tai `hakata` (kepillä, ruoskalla yms.) Ei siis “roskametallia”.

Lue lisää

Vieläkin mie siusta tykkään

20.10.2021

Luigistakaan ei ole tuossa vaiheessa vielä ollut edes ajatusta olemassa, kun viiksiniekka Rudolf Schenker jo polki pumppua pystyyn!

Lue lisää

Spiidii!

13.10.2021

Jos ei toimittajat näitä tyylilajeja keksi, niin muusikot sitten itse.

Lue lisää

Luigin linkit no:2

05.10.2021

Tää on nyt jatkoa edelliselle blogille ihan siitä syystä, että unohtu muutama hyvä linkkivinkki.

Lue lisää

Maybe famous, but never heard (?)

29.09.2021

Tällä kertaa tulee tällänen "Luigi-sedän linkkivinkit” -tyylinen ratkaisu. Pudottelen tähän kaikenlaisia linkkejä bändeihin, joita ette ehkä välttämättä ole kuulleet.

Lue lisää

Termosta pulloon, vuorenpeikot!

22.09.2021

Pari sanaa Senjutsusta (vielä sittenkin) ja sitten asiaan: Peer Günt! Jipii jipii!

Lue lisää

Tohtorismies, samurai ja pedon lukemat

14.09.2021

Uuden Iron Maidenin levyn kannessa Eddie touhuaa samuraina, mutta tiesitkö että samuraihommista ammennettiin jo Piece Of Mind-levyllä?

Lue lisää

Kuka kiekuu "Burnissa"?

08.09.2021

Tänään käytämme Glenn Hughesia irrallisena ja kömpelönä kirjallisena siirtymätekniikkana ja viittauksena siihen mitä aiotaan käsitellä tällä kertaa.

Lue lisää

Black Star Riders

01.09.2021

Edellisen blogin Sykestelyn johdosta tötöilin yhtenä iltana aasinsillalla ja törmäsin kuulokkeet päässä Scott Gorhamiin.

Lue lisää

Sykes!

24.08.2021

John Sykes, nimittäin. En lähtis aliarvioimaan.

Lue lisää

Texasin kuninkaallinen harmoniajoukkue

17.08.2021

Pysytellään vielä tämän kerran Texasissa, kun sinne kerran edellisessäkin blogissa eksyttiin. King's X – maybe famous, but never heard?

Lue lisää

Texasin teuvohakkarainen

11.08.2021

Varmaan on nämä kaks agenttia jotain kaukaista sukua keskenään.

Lue lisää

Pölyisiä kukkuloita, Dusty Hill!

04.08.2021

Tämä blogi on luonnollisesti omistettu viime viikolla pois nukkuneelle kaikkien tuntemalle pitkäpartaiselle bassohahmolle.

Lue lisää

Lighting strikes!

28.07.2021

Onneksi eräs lukijani (näitä tosiaan lukee joku!) osasi kysäistä "sen jonkun japanilaisen bändin" perään, niin sieltähän se muistilokeroista kaivelemalla löytyi: Loudness!

Lue lisää

Pieni on joskus metallinkin maailma

21.07.2021

Jos tuntuu pieniltä kuviot täällä härmässä, niin ei ne isot ole tuollakaan Kaliforniassa. Anyways, hyvää syntymäpäivää Martinin Jimille!

Lue lisää

Coverin kaverit, ja alkuperäisten liputtajat!

16.06.2021

“Pitikö tuotakin mennä sorkkimaan”, “alkuperäinen on niin paljon parempi”, “olisivat nyt antaneet olla”, “mutta tämähän on parempi kuin alkuperäinen!”... jne. Loputon keskustelun ja kiistan aihe, ja jossain määrin ihan viihdyttävääkin ajanvietettä ja -kuluketta!

Lue lisää

Voi Mikkeli, en paremmin sano!

16.06.2021

Heti kun silmänsä saa auki, niin aivan samalla sekunnilla pyörähtää myös aivo-jukebox käyntiin. Se kun saattaa se soittolistaton beelsebubin aamuradio rajuimillaan olla jostain Ritva Oksasesta Arja Saijonmaan ruotsinkieliseen tuotantoon.

Lue lisää

Muodoltaan taivuteltua sateenkaarta!

15.06.2021

Jäi tuosta ensimmäisestä blogista mielenpäälle pyörimään tollaset vähän rapsakammat autoilubiisit, niin sitäpähän myöten tuolta alitajunnasta paukahti tämmöinen Rainbow:n kipale albumilta Bent Out Of Shape.

Lue lisää

Pyhä sukeltaja sentään!

28.03.2021

Musiikki-antropologi Luigi Benzini perkaa Kasarikeskiviikko-blogissa läpi nuoruutensa hevimpiä musiikkielämyksiä ja jakelee anekdootteja permanenttipäisistä sankareista sukkahousuissa. Uusi blogi julkaistaan joka keskiviikkona osoitteena www.muuntaja666.fi.

Lue lisää