27.10.2021

Urbaania tuhomusiikkia!

No niin, ei tämä flunssa luovuta vaikka vetäs pisto lapiollisen vuorokaudessa valkosibalaa ja sinkkiä, mutta ei myöskään sen takia herkistelytä enää yhtään. Nyt voimaa ja volumee suorituksiin.

Edellisestä blogista jäi vielä se mielenpäälle, että onhan tuo Scorpions tehny myös todella hyvää musaa 2000-luvun puolellakin. Kuunnelkaas 2007 ilmestynyt albumi Humanity-Hour I. On oikeasti hyvä albumi!

Mutta nyt tongitaan vähän “rässiä” – ja huom! Nyt ei kaadella roskiksia!

Tyylilajin nimihän on liian usein ja toistuvasti äännetty ja kirjoitettu väärin. Ei trash metal vaan thrash. Thrash on engelskaa ja tarkoittaa `piestä`tai `hakata`(kepillä, ruoskalla yms.) Ei siis “roskametallia”. 

Speedin ja rässin raja, se se on hyvin häilyvä. Speed metal ja se kirjain hirviö New Wave of British Heavy Metal (NWOBHM)  on luonnollisesti siellä tyylin taustalla. Tähän seokseen kun tällättiin hardcore punkin energisyyttä, rähinää ja nopeutta, niin kappas, johan rupes käskyä tulemaan ja Raija kylpemään.

Lähempänä ollaan myös perinteistä heavy metallia kuin melodisempaa speed metalia. Ja laulupuoli myös erottaa näitä selkeästi. Rässissä on matalampi ja agressiivisempi laulutyyli, ja myös tekstuuripuolella ollaan kantaanottavammalla linjalla ja aiheilla. Poliitiikka, sodat ja kaikenlaiset epäkohdat meinas vähän vitutella jannuja.

Kitaraosastolla myös on huomattavasti raskaammat ja aggresiivisemmat säröt,  ja matalammat vireet. 1980-luvun alussa tätä alkoi ilmaantua Briteistä sekä Amerikoista.

San Franciscon Bay Areaa pidetään thrash metallin isona mekkana. Sieltähän tulee nimenomaan kolme The Big Four –orkasta: Metallica, Megadeth ja Slayer. Se neljäs on sitten itärannikolta ja Luigi-sedän ehdoton suursuosikki, Anthrax.

Enkä lähtis unohtelemaan Exodusta, Testamenttia, ja ketä meitä siinä nyt oli.

Kyllä se yhtä aikaa oli, täältä katottuna, sekä itä- ja länsirannikolla. Omasta mielestäni jopa Anthrax oli vakavasti ensimmäisten joukossa tätä tyylilajia hämmentämässä ja esimerkkiä antamassa. Biisin nimikin ensimmäiseltä albumilta kertonee aika paljon…
 

 

Kyllähän tuossa Metal Thrashing Madissa ollaan vielä sen NWOBHM:in meiningeissä, vaan kyllä siellä jo rässiäkin on.

Suosittelen erittäin lämpimästi lukemaan Scott Ianin elämänkerran "I'm  the man - The story of Anthrax". Siellä seikkaillaan myös Metallican ensi askeleilla ja koko tyylilajin alkumetreillä. 

Nämä vanhemmat “rässin” valtiomiehet ovat kyllä vaikuttajikseen maininneet joitain biisejä ja yhtyeitä. Aivan monesti on mainittu Queenin Stone Cold Crazy.

Tässä legendaarinen veto kun James pääsi vetämään tämän muistokonsertissa. Metallican jannut ovat kertoneet, että he kyynelehtivä tuollat lavan sivussa, että ei helvetissä ole todellista, meidän James on Queenin kanssa lautehilla.
 

 

1975 ilmestynyttä Black Sabbathin Symptom Of The Universea pidetään myös aikaisena vaikuttajana tyylilajiin.

 

 

Miten on tuo Stone noin kova? Huh huh, vieläkin!

Stonen levyt on kyllä niin hyvin soitettu, tuotettu ja äänitetty jo silloin, että ne on vielä tänäkin päivänä aivan täyttä tavaraa.

Stone kyllä vaatii ehkä kyllä ihan oman siivun tähän blogiin.  Siinä kun on vielä semmonenkin kommervenkki, että Luigi-Setä jollain tasolla tuntee tuon Joutsenniemen Jannen, niin tiedä vaikka pienet haastikset tai kommentit saadaan aikaiseksi…

Useampikin vanhempi rässin valtiomies on nimennyt vaikuttajakseen Amebix-nimisen, monelle ei niin tutun,  lempeätunnelmaisen yhtyeen. Tämä tyylilaji on enemmänki crust punkia, mutta tuollahan ne junttaavat sahakitarat jo on, ja tuo tollanen laulutyyli:

 

 

Hirmu määrä jää nimeämättä kovia ja merkittäviä thrash-yhtyeitä ja vaikuttajia. Teutonithrash Kreatoreineen ja Sodomeineen jää nyt käymättä, ja täällä härmässäkin oli vaikka mitä! Vielä 2000-luvulla “rässi” teki hienon uuden nousun, tuli Stam1naa, Mokomaa, Lost Societya…

Mut ko mie en jaksa enää kirjuttaa, s%&%na. Mulla on niin paljon tätä lensusmäidää vartalossa ja päässä, että ei pysy kuin toinen silmä auki. Arvatkaa minä reiän kautta ilmastointikin toimii tällä hetkellä?

Lukekaa hei se Scott Ianin kirja, siinä on kyllä tarinaa ja aivan loistavaa läppää!

Tässä vielä yksi Luigi-sedän ehdoton suosikki!

 

 

Välttäkää näitä v#¤%tun flunssia, pysykää terveinä!

We mosh,
have mercy!
- Luigi

Muuta blogistamme

Äetsäläinen modulaatiosukka!

26.04.2022

Tässä kohtaa alkaa tuo vappu rysähdellä niskaan, niin katotaas saadaanko tunnelmaa kohotettua hieman erikoisesti jopa musiikin teorian kautta.

Lue lisää

Sooninen temppeli

13.04.2022

Tämä blogi ei otsikostaan huolimatta kerro tiibetiläisten tantramunkkien kulhohoidoista, vaan ihan jostain toisenlaisesta sooniseta, vähän ärhäkämmästä sielun ja mielen hoidosta.

Lue lisää

Links und vinks #4

30.03.2022

Vähän on nyt Luigilla ideat vähissä, niin laitan teille linkkejä ja vinkkejä taas tulemaan sellasista mitä ette nyt ihan välttis tiedä tai ole kuulleet.

Lue lisää

Voihan W.O.W. ja muut sisaret!

17.03.2022

Automankassa soi nostalgisesti Pat Benatar, ja jäin siinä miettimään muita neitokaisia, jotka suhaili 80-luvulla hard rockin ja kuka minkäkin kimpussa.

Lue lisää

1983 Never Forget #2

14.02.2022

Niinkuin edellisessä blogissa mainitsin, en voi olla käymättä läpi myös kevyempää, mutta silti rokkaavaa vuotta 1983.

Lue lisää

1983 Never Forget!

11.02.2022

Ei mahda olla todellistakaan juuri 1983 vuoden aikana ilmestyneet musiikilliset julkaisut. Jopa järjenvastaiselta tuntuva kattaus aivan klassikoiksi muodostuneita albumeita.

Lue lisää

Tahallista peliä! Ruotsalaista vi**uilua!

26.01.2022

Katsastus-elokuvasta lainatulla nerokkaalla, mutta lyhyellä tuskailulla jatkan siitä mihin viimeksi jäin.

Lue lisää

Gotta Get Some Action, Now!

12.01.2022

2000-luvun vaihteessa ilmaantui tämmönen termi, ehkä tunnetummin Scandinavian Action Rock. Muutamat ruotsalaiset bändit tartuttivat kyllä tyylinsä suotuisasti muutamiin naapureihinkin.

Lue lisää

Merry X-Mosh!

08.12.2021

Hou Hou! Luigi-setä toivottaa oikein napakkaa joulua ja parempaa uutta vuotta kaikille obligatorisesti!

Lue lisää

AOR – aikuisten oikeeta rokkia!

01.12.2021

Kyllä kuuluu tämä musiikkityyli vahvasti ainakin Luigi-sedän kasariuteen, ja selkeästi ansaitsee aivan ikioman sijansa.

Lue lisää

Links and vinks #3

23.11.2021

Juolahti tässä taasen mieleeni muutama kasarille haiskahtava yhtye ja musiikkinumero, eli laitetaas taas tämmönen linkit&vinkit -blogi taas tähän väliin.

Lue lisää

Lyödään lisää, ja kovemmin!

17.11.2021

Luigin rumpali-spesiaali osa 2.

Lue lisää

Rumpuja lyödään, niitä ei painella!

10.11.2021

Rumpalistit ovat jääneet kyllä nyt turhan vähälle huomiolle. Puretaas nyt vähän Luigi-sedän tuskaa näiltä osin.

Lue lisää

Uudo on numero yksi!

02.11.2021

Tilanne oli Luigi-sedän nuoruudessa kumminkin se, että Udo ja Accept oli bändeistä jossain vaiheessa ylivoimaisesti numero yksi.

Lue lisää

Vieläkin mie siusta tykkään

20.10.2021

Luigistakaan ei ole tuossa vaiheessa vielä ollut edes ajatusta olemassa, kun viiksiniekka Rudolf Schenker jo polki pumppua pystyyn!

Lue lisää

Spiidii!

13.10.2021

Jos ei toimittajat näitä tyylilajeja keksi, niin muusikot sitten itse.

Lue lisää

Luigin linkit no:2

05.10.2021

Tää on nyt jatkoa edelliselle blogille ihan siitä syystä, että unohtu muutama hyvä linkkivinkki.

Lue lisää

Maybe famous, but never heard (?)

29.09.2021

Tällä kertaa tulee tällänen "Luigi-sedän linkkivinkit” -tyylinen ratkaisu. Pudottelen tähän kaikenlaisia linkkejä bändeihin, joita ette ehkä välttämättä ole kuulleet.

Lue lisää

Termosta pulloon, vuorenpeikot!

22.09.2021

Pari sanaa Senjutsusta (vielä sittenkin) ja sitten asiaan: Peer Günt! Jipii jipii!

Lue lisää

Tohtorismies, samurai ja pedon lukemat

14.09.2021

Uuden Iron Maidenin levyn kannessa Eddie touhuaa samuraina, mutta tiesitkö että samuraihommista ammennettiin jo Piece Of Mind-levyllä?

Lue lisää

Kuka kiekuu "Burnissa"?

08.09.2021

Tänään käytämme Glenn Hughesia irrallisena ja kömpelönä kirjallisena siirtymätekniikkana ja viittauksena siihen mitä aiotaan käsitellä tällä kertaa.

Lue lisää

Black Star Riders

01.09.2021

Edellisen blogin Sykestelyn johdosta tötöilin yhtenä iltana aasinsillalla ja törmäsin kuulokkeet päässä Scott Gorhamiin.

Lue lisää

Sykes!

24.08.2021

John Sykes, nimittäin. En lähtis aliarvioimaan.

Lue lisää

Texasin kuninkaallinen harmoniajoukkue

17.08.2021

Pysytellään vielä tämän kerran Texasissa, kun sinne kerran edellisessäkin blogissa eksyttiin. King's X – maybe famous, but never heard?

Lue lisää

Texasin teuvohakkarainen

11.08.2021

Varmaan on nämä kaks agenttia jotain kaukaista sukua keskenään.

Lue lisää

Pölyisiä kukkuloita, Dusty Hill!

04.08.2021

Tämä blogi on luonnollisesti omistettu viime viikolla pois nukkuneelle kaikkien tuntemalle pitkäpartaiselle bassohahmolle.

Lue lisää

Lighting strikes!

28.07.2021

Onneksi eräs lukijani (näitä tosiaan lukee joku!) osasi kysäistä "sen jonkun japanilaisen bändin" perään, niin sieltähän se muistilokeroista kaivelemalla löytyi: Loudness!

Lue lisää

Pieni on joskus metallinkin maailma

21.07.2021

Jos tuntuu pieniltä kuviot täällä härmässä, niin ei ne isot ole tuollakaan Kaliforniassa. Anyways, hyvää syntymäpäivää Martinin Jimille!

Lue lisää

Coverin kaverit, ja alkuperäisten liputtajat!

16.06.2021

“Pitikö tuotakin mennä sorkkimaan”, “alkuperäinen on niin paljon parempi”, “olisivat nyt antaneet olla”, “mutta tämähän on parempi kuin alkuperäinen!”... jne. Loputon keskustelun ja kiistan aihe, ja jossain määrin ihan viihdyttävääkin ajanvietettä ja -kuluketta!

Lue lisää

Voi Mikkeli, en paremmin sano!

16.06.2021

Heti kun silmänsä saa auki, niin aivan samalla sekunnilla pyörähtää myös aivo-jukebox käyntiin. Se kun saattaa se soittolistaton beelsebubin aamuradio rajuimillaan olla jostain Ritva Oksasesta Arja Saijonmaan ruotsinkieliseen tuotantoon.

Lue lisää

Muodoltaan taivuteltua sateenkaarta!

15.06.2021

Jäi tuosta ensimmäisestä blogista mielenpäälle pyörimään tollaset vähän rapsakammat autoilubiisit, niin sitäpähän myöten tuolta alitajunnasta paukahti tämmöinen Rainbow:n kipale albumilta Bent Out Of Shape.

Lue lisää

Pyhä sukeltaja sentään!

28.03.2021

Musiikki-antropologi Luigi Benzini perkaa Kasarikeskiviikko-blogissa läpi nuoruutensa hevimpiä musiikkielämyksiä ja jakelee anekdootteja permanenttipäisistä sankareista sukkahousuissa. Uusi blogi julkaistaan joka keskiviikkona osoitteena www.muuntaja666.fi.

Lue lisää