28.03.2021

Pyhä sukeltaja sentään!

Se on Luigi tässä, terve!

Nythän on semmonen tilanne, että blogia rupee pukkaamaan. Italialais-puolalaisesta nimestänikin voitte päätellä, että tässä blogissa ruoditaan ja tongitaan 80-luvun musiikkia. Ja lähinnä sitä timakampaa ja rouhempaa osastoa. 

Ensimmäisen blogin ollessa kyseessä, tähän alkuun pari sanaa itsestäni. Synnyin varhaisella 70-luvulla puolaisen taulukauppiaan ainoana esikoisena, italiaisen oppeeralaulajan saattelemana, saksalaisen levykaupan A–D -kirjainten väliseen Rock/Heavy rock -hyllyyn täysin tietämättä, ylipäätään ja jokseenkin sattumalta, joten olin kärkkäänä ja ärhäkkänä jo natiaisena todistamassa ja ensikuulemassa mahtavaa 80-luvun säröisemmän kattauksen esiintuloa.

Se oli niin siistii, että vieläkin itkettää ja puistattaa.

Levottoman sukunimeni ja isältäni perimäni umpisöhläävän luonteeni, tuskin maltan olla puimatta myös muutakin 80-luvun musiikkia, koska onhan aivan loputon kaivo hyvää musaa duunattu sillä vuosikymmenellä. Mutta yritän malttaa pysytellä säröisämmällä puolella tien, mahtavien kertsien, modulaatioiden ja ylävireisten laulelmien maailmassa. Toivottavasti.

***

 

Eli asiaan. Enstennäkin käymme läpi Flashdance-tanssielokuvan soundtrackin, ja toistennakin Arja Saijonmaan ruotsinkielisen tuotannon.

Heti luuli, kumihuuli. Ei varmaan käydä.

Hetken mietin (eli n. puolitoista sekuntia), millä tähän alkuun lähtis polkemaan. Valitsin nokkamieheksi tähän ensimmäiseen blogiin itseoikeutetusti Ronald James Giovanni Padavonan, eli Ronnie-sedän.

(Olittekos muuten hihvanunna, että Dio on Italiaa ja tarkoittaa Jumalaa. Minä tiesin, puoliksi syntyperäisenä.)

Kuten nimi sanoo, Ronnien laulusoundi on kyllä jumalallinen. Ehkä jopa paras heavy-laulusoundi, mänetiijä ikinä. Dion ensimmäistä soolodebyyttiä Holy Diveria pidetäänkin yhtenä metallimusiikin merkittävimmistä julkaisuista, mutta ei se tämä kakkosalbumikaan kyllä sen merkityksettömämpi julkaisu ole.

Ja millä se lähtee käyntiin tämä vuoden 1984 julkaisu? We Rock!

Ihan vaan välittömästi tyhjät pois kuleksimasta. Ja jumankauta jos on laulaja mikä on, niin herra mun vereni, on tuo muukin orkka. Kokonaisuutta kun kuuntelee ja ajattelee, ja ajankohtaa kun hiirikädellä ei ole editoitu ja korjailtu, niin a´vot sie hyvä mies. Ihan järjettömän hienoo laittamista. 

Biisi tärähtää käyntiin helvetin hienolla Vivian Campbellin kitarariffillä, ja siihen kun hyppää Vincent Samson “Vinny” Appicen virveli kyytiin, niin heippa vaan ja näkemiin. (Kuuluu muuten tuo Vinnie blogistin top 2 -lempirumpaleihin, vaihtelee päivästä riippuen tuonpahan yhden Bonhamin kanssa.)

Onhan se sellanen albumin avausraita, että esimerkiksi itse en edes kuvittele ajavani minkään sortimentin moottoriajoneuvoa tätä raitaa kuunnellessani. Jos niin tekisin, olisi aivan sama viedä kortti jo suoraan nimismiehelle. Viekää linnaan, ja keittäkää kulkusista lipeää!

Kerran onneksi pääsin todistamaan livenä Dion. Olisko ollu vuonna 2000. Aivan hanhen näppylöillä keikan alusta loppuun. Livenä varsinkin kun sen kuuli ja näki, niin sitä vaan äimisteli, että miten helvetissä tuosta 1,63 metrin miniatyyri-kikkarapäästä voi lähtee tollanen ääni ja volyymi.

Anthraxin rumpali Charlie Benante sitä virkkoi jossain haastattelussa kysyneensä Diolta ennen keikkaa, että “miten sä lämmitelet ton sun äänes ennen vetoa”. Se oli ottanu pienen kulauksen viskiä ja tuumannu, että tälleen ja kiivenny lavalle ja karjassu mikkiin “yeah, allright!”

***

Ettei mene ihan länkytykseksi, niin tässäpä linkki kyseiseen ralliin. Varovasti nyt sitten.

 

PS.

Bonuksena vielä toinen hauska linkki Dion historiasta: mieshän teki ensilevytyksen jo vuonna 1958. Tsekatkaa tää, täää on hauska.

 

 

PS. II

Sekin muuten vielä, että piakkoin tulee julki myös Muuntaja666-soittolista Spotifyihin, meikäläisen mestaroimana. Jos yhtään itseäni tunnen, todennäköisesti melko kattava. Sinne luonnollisesti tulee myös nämä biisit mistä blogissa horistaan, ja paljon kaikenlaista muuta.

Palataan hetken päästä taas asiaan ja ehkä asiattomuuksiinkin!

Have mercy!
- Luigi

 

Kasarikeskiviikko-blogi

Musiikki-antropologi Luigi Benzini perkaa Muuntaja666:n Kasarikeskiviikko-blogissa läpi nuoruutensa hevimpiä musiikkielämyksiä ja jakelee anekdootteja permanenttipäisistä sankareista sukkahousuissa. Uusi blogi julkaistaan joka keskiviikkona osoitteena www.muuntaja666.fi.

 

Muuta blogistamme

Äetsäläinen modulaatiosukka!

26.04.2022

Tässä kohtaa alkaa tuo vappu rysähdellä niskaan, niin katotaas saadaanko tunnelmaa kohotettua hieman erikoisesti jopa musiikin teorian kautta.

Lue lisää

Sooninen temppeli

13.04.2022

Tämä blogi ei otsikostaan huolimatta kerro tiibetiläisten tantramunkkien kulhohoidoista, vaan ihan jostain toisenlaisesta sooniseta, vähän ärhäkämmästä sielun ja mielen hoidosta.

Lue lisää

Links und vinks #4

30.03.2022

Vähän on nyt Luigilla ideat vähissä, niin laitan teille linkkejä ja vinkkejä taas tulemaan sellasista mitä ette nyt ihan välttis tiedä tai ole kuulleet.

Lue lisää

Voihan W.O.W. ja muut sisaret!

17.03.2022

Automankassa soi nostalgisesti Pat Benatar, ja jäin siinä miettimään muita neitokaisia, jotka suhaili 80-luvulla hard rockin ja kuka minkäkin kimpussa.

Lue lisää

1983 Never Forget #2

14.02.2022

Niinkuin edellisessä blogissa mainitsin, en voi olla käymättä läpi myös kevyempää, mutta silti rokkaavaa vuotta 1983.

Lue lisää

1983 Never Forget!

11.02.2022

Ei mahda olla todellistakaan juuri 1983 vuoden aikana ilmestyneet musiikilliset julkaisut. Jopa järjenvastaiselta tuntuva kattaus aivan klassikoiksi muodostuneita albumeita.

Lue lisää

Tahallista peliä! Ruotsalaista vi**uilua!

26.01.2022

Katsastus-elokuvasta lainatulla nerokkaalla, mutta lyhyellä tuskailulla jatkan siitä mihin viimeksi jäin.

Lue lisää

Gotta Get Some Action, Now!

12.01.2022

2000-luvun vaihteessa ilmaantui tämmönen termi, ehkä tunnetummin Scandinavian Action Rock. Muutamat ruotsalaiset bändit tartuttivat kyllä tyylinsä suotuisasti muutamiin naapureihinkin.

Lue lisää

Merry X-Mosh!

08.12.2021

Hou Hou! Luigi-setä toivottaa oikein napakkaa joulua ja parempaa uutta vuotta kaikille obligatorisesti!

Lue lisää

AOR – aikuisten oikeeta rokkia!

01.12.2021

Kyllä kuuluu tämä musiikkityyli vahvasti ainakin Luigi-sedän kasariuteen, ja selkeästi ansaitsee aivan ikioman sijansa.

Lue lisää

Links and vinks #3

23.11.2021

Juolahti tässä taasen mieleeni muutama kasarille haiskahtava yhtye ja musiikkinumero, eli laitetaas taas tämmönen linkit&vinkit -blogi taas tähän väliin.

Lue lisää

Lyödään lisää, ja kovemmin!

17.11.2021

Luigin rumpali-spesiaali osa 2.

Lue lisää

Rumpuja lyödään, niitä ei painella!

10.11.2021

Rumpalistit ovat jääneet kyllä nyt turhan vähälle huomiolle. Puretaas nyt vähän Luigi-sedän tuskaa näiltä osin.

Lue lisää

Uudo on numero yksi!

02.11.2021

Tilanne oli Luigi-sedän nuoruudessa kumminkin se, että Udo ja Accept oli bändeistä jossain vaiheessa ylivoimaisesti numero yksi.

Lue lisää

Urbaania tuhomusiikkia!

27.10.2021

Thrash on engelskaa ja tarkoittaa `piestä` tai `hakata` (kepillä, ruoskalla yms.) Ei siis “roskametallia”.

Lue lisää

Vieläkin mie siusta tykkään

20.10.2021

Luigistakaan ei ole tuossa vaiheessa vielä ollut edes ajatusta olemassa, kun viiksiniekka Rudolf Schenker jo polki pumppua pystyyn!

Lue lisää

Spiidii!

13.10.2021

Jos ei toimittajat näitä tyylilajeja keksi, niin muusikot sitten itse.

Lue lisää

Luigin linkit no:2

05.10.2021

Tää on nyt jatkoa edelliselle blogille ihan siitä syystä, että unohtu muutama hyvä linkkivinkki.

Lue lisää

Maybe famous, but never heard (?)

29.09.2021

Tällä kertaa tulee tällänen "Luigi-sedän linkkivinkit” -tyylinen ratkaisu. Pudottelen tähän kaikenlaisia linkkejä bändeihin, joita ette ehkä välttämättä ole kuulleet.

Lue lisää

Termosta pulloon, vuorenpeikot!

22.09.2021

Pari sanaa Senjutsusta (vielä sittenkin) ja sitten asiaan: Peer Günt! Jipii jipii!

Lue lisää

Tohtorismies, samurai ja pedon lukemat

14.09.2021

Uuden Iron Maidenin levyn kannessa Eddie touhuaa samuraina, mutta tiesitkö että samuraihommista ammennettiin jo Piece Of Mind-levyllä?

Lue lisää

Kuka kiekuu "Burnissa"?

08.09.2021

Tänään käytämme Glenn Hughesia irrallisena ja kömpelönä kirjallisena siirtymätekniikkana ja viittauksena siihen mitä aiotaan käsitellä tällä kertaa.

Lue lisää

Black Star Riders

01.09.2021

Edellisen blogin Sykestelyn johdosta tötöilin yhtenä iltana aasinsillalla ja törmäsin kuulokkeet päässä Scott Gorhamiin.

Lue lisää

Sykes!

24.08.2021

John Sykes, nimittäin. En lähtis aliarvioimaan.

Lue lisää

Texasin kuninkaallinen harmoniajoukkue

17.08.2021

Pysytellään vielä tämän kerran Texasissa, kun sinne kerran edellisessäkin blogissa eksyttiin. King's X – maybe famous, but never heard?

Lue lisää

Texasin teuvohakkarainen

11.08.2021

Varmaan on nämä kaks agenttia jotain kaukaista sukua keskenään.

Lue lisää

Pölyisiä kukkuloita, Dusty Hill!

04.08.2021

Tämä blogi on luonnollisesti omistettu viime viikolla pois nukkuneelle kaikkien tuntemalle pitkäpartaiselle bassohahmolle.

Lue lisää

Lighting strikes!

28.07.2021

Onneksi eräs lukijani (näitä tosiaan lukee joku!) osasi kysäistä "sen jonkun japanilaisen bändin" perään, niin sieltähän se muistilokeroista kaivelemalla löytyi: Loudness!

Lue lisää

Pieni on joskus metallinkin maailma

21.07.2021

Jos tuntuu pieniltä kuviot täällä härmässä, niin ei ne isot ole tuollakaan Kaliforniassa. Anyways, hyvää syntymäpäivää Martinin Jimille!

Lue lisää

Coverin kaverit, ja alkuperäisten liputtajat!

16.06.2021

“Pitikö tuotakin mennä sorkkimaan”, “alkuperäinen on niin paljon parempi”, “olisivat nyt antaneet olla”, “mutta tämähän on parempi kuin alkuperäinen!”... jne. Loputon keskustelun ja kiistan aihe, ja jossain määrin ihan viihdyttävääkin ajanvietettä ja -kuluketta!

Lue lisää

Voi Mikkeli, en paremmin sano!

16.06.2021

Heti kun silmänsä saa auki, niin aivan samalla sekunnilla pyörähtää myös aivo-jukebox käyntiin. Se kun saattaa se soittolistaton beelsebubin aamuradio rajuimillaan olla jostain Ritva Oksasesta Arja Saijonmaan ruotsinkieliseen tuotantoon.

Lue lisää

Muodoltaan taivuteltua sateenkaarta!

15.06.2021

Jäi tuosta ensimmäisestä blogista mielenpäälle pyörimään tollaset vähän rapsakammat autoilubiisit, niin sitäpähän myöten tuolta alitajunnasta paukahti tämmöinen Rainbow:n kipale albumilta Bent Out Of Shape.

Lue lisää